Vleugelbonen

De vleugelboon wordt ook wel goaboon genoemd. Het is familie van de snijboon. De ‘erwtjes’ in deze boon zijn qua voedingswaarden vergelijkbaar met de sojaboon, ze zitten boordevol eiwitten. Bladeren, bloemen en wortels worden ook gegeten. De smaak is vergelijkbaar met die van de snijboon. Alleen de structuur is knapperiger, frisser en wateriger. Eerder vergelijkbaar met groene asperges.

OOK WEL GENOEMD:

Goabonen
Vleugelbonen
Bonen
Goaboon
Vleugelboon
Boon
Ga naar:

Informatie

Vleugelbonen kopen

In Nederland heb je de meeste kans op vleugelbonen in Aziatische winkels. Let erop dat vleugelbonen er frisgroen uitzien en stevig aanvoelen.

Teelt

De vleugelboon wordt ook wel goaboon genoemd. De plant komt uit de vlinderbloemenfamilie, net als de sperzieboon en de snijboon. De vleugelboon is een snelgroeiende klimplant.

De peulvruchten hebben een soort vleugels. De vleugels zijn gekarteld, golvend, dun, maar wel breed. De peulvruchten bevatten zaden, dit varieert van 5-40. De zaden zijn tot 1 cm groot. De zaden zijn wit, zwart, geel of bruin van kleur. 

De vleugelboon komt oorspronkelijk uit Papua New Guinea. De vleugelboon groeit tegenwoordig ook in andere warme, tropische landen zoals de Filippijnen, Indonesië, India, Burma, Thailand en Sri Lanka.


Tip

Voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram heb je ongeveer 250-300 gram verse bonen nodig.

Vleugelbonen smaak

De smaak is vergelijkbaar met die van de snijboon. De structuur is wel verschillend met die van snijboon: knapperiger, frisser en wateriger. Hierdoor is de vleugelboon eerder te vergelijken met groene asperges.

Je kunt vleugelbonen zo gebruiken:

  • In een Thaise salade met kip 
  • In een roerbakschotel met knoflook en garnalen
  • In curry's of stoofschotels 
  • Rauw of gestoomd als bijgerecht.

Verkrijgbaarheid vleugelbonen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec