Yamboon

De yamboon wordt ook wel jicama genoemd. De yamboon is de bromtol-vormige wortelknol van een klimplant. De wortel heeft een zandkleurige, dunne schil. Het vruchtvlees is wit van kleur. De smaak is zoetig en vrij neutraal. De textuur is lekker knapperig. Wel eens waterkastanje gegeten? Daar lijkt de textuur wel wat op.

OOK WEL GENOEMD:

Jamboon
Jicama
Ga naar:

Informatie

Yamboon kopen

Als je een yamboon koopt, neem dan de kleinste. De kleinste exemplaren hebben namelijk de meeste smaak. Grote exemplaren kunnen nog wel eens draderig worden.

Koop ook alleen onbeschadigde knollen. Dan hoef je minder schil weg te snijden.

In Nederland wordt de yamboon verkocht in Oosterse of Chinese supermarkten.

Portiegrootte

Per stuk: tot 3 kg.


Teelt

De yamboon komt van nature voor in Midden- en Zuid-Amerika. 

De yamboon is de bromtol-vormige wortelknol van een klimplant. Deze klimplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

De wortel heeft een zandkleurige, dunne schil. Het vruchtvlees is wit van kleur.

Tip

Schaaf de yamboon in dunne plakjes en verwerk ze in een heerlijke Aziatische salade met wat limoensap en chilipoeder.

Yamboon smaak 

De smaak van yamboon is zoetig en vrij neutraal. De smaak wel iets weg van appel. De textuur is lekker knapperig en lijkt wel wat op die van waterkastanje.

De yamboon bevat veel zetmeel en wordt daarom vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in Aziatische gerechten.

We geven je een aantal suggesties hoe je yamboon kunt gebruiken:

  • Rauw als snack met limoensap en chilipoeder.
  • In Aziatische salades.
  • In het Thaise gerecht Phrik Ka Kriea met cayennepeper.
  • In Roetjak Manis, een Indonesische fruitsalade.
  • In soep of roerbakschotel.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec