Zeekool

Zeekool is een zoutminnende eetbare wilde plant. Zeekool komt in Europa langs de kustlijn voor. Daarnaast wordt zeekool ook op Texel geteeld. De koolbladen zijn bitter en oneetbaar. De stengels of stammen van de plant kunnen wel worden gegeten. De stengels hebben een lichte koolsmaak. Ook proef je er iets van asperge in terug.

OOK WEL GENOEMD:

Kool
Zeegroente
Zeekool
Ga naar:

Informatie

Zeekool kopen

Let erop dat de zeekool er fris uitziet en geen kneuzingen heeft. Gebruik het na aankoop zo snel mogelijk.

Teelt

Zeekool komt vooral in Europa langs de kustlijn voor. Ook in Nederland kun je de plant in het wild tegenkomen. Daarnaast wordt zeekool op Texel geteeld.

De zeekoolplant is een vaste plant. De plant gedijt goed op zilte grond. Net als bij asperges, worden de stengels gebleekt. Het bleken gebeurd door ze te aarden of er een pot overheen te zetten.


Tip

Zeekool is vrij zout. Eet je deze groente? Combineer de groente dan met andere soorten zodat je niet te veel zout binnenkrijgt.

Zeekool smaak

De stengels of stammen van de plant kunnen worden gegeten. De stengels hebben een lichte koolsmaak. Ook proef je er iets van asperge in terug.

De koolbladen zijn bitter en oneetbaar.

Zeekool kun je zo gebruiken:

  • Als bijgerecht (geblancheerd, gekookt of gestoomd) in een klein beetje vloeibare margarine.
  • In een soep met raapsteeltjes.
  • Bij (gestoomde) vis of lamsgerechten.
  • In een stamppot.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec