Zure kersen

De zure kers wordt ook wel morel of kriek genoemd. De zure kers is een steenvrucht, net als pruimen. Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. De kersen zijn eigenlijk te zuur zijn om zo te eten. De kersen zijn wel heel geschikt om verder te verwerken. Je kent de zure kersen misschien van amarene kersen (ingelegd in suikersiroop) of kriekbier.

OOK WEL GENOEMD:

zure kersen
Morel
kers
zure kers
Kriek
kersen
Ga naar:

Informatie

Zure kersen kopen

Zure kersen zijn kwetsbaarder dan andere zogenaamde steenvruchten, zoals pruimen. Koop glanzende en stevige vruchten met een mooie kleur en zonder beschadigingen.

Portiegrootte

Schaaltje: 200 gram 
Gebaksbordje: 100 gram


Teelt

Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten. De zure kers maakt deel uit van de rozenfamilie.

De zure kers komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Europa en West-Azië. Inmiddels worden zure kersen ook in Nederland en België geteeld.

Tip

Ga eens voor fruit bij het diner! Maak van zure kersen een overheerlijke saus voor bij een stukje kip of wild.

Zure kersen smaak

De zure kers doet zijn naam eer aan, de kers heeft een zure smaak.

Zure kersen worden voor verwerking gebruikt bijvoorbeeld in dranken, zoals bier. In Amerika gebruiken ze zure kersen vooral voor cherry pies (kersentaart), cobblers (compote met deegdeksel), jam en muffins.

Je kunt de zure kers ook zo gebruiken:

  • Ingemaakt als amarene kers als decoratie voor alcoholvrije cocktails of desserts.
  • In compotes.
  • In een pastei.
  • In jam.
  • Als warme saus bij kip of wild.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec