Zwarte knoflook

Zwarte knoflook is knoflook die door fermentatie een andere kleur heeft gekregen. Zwarte knoflook heeft een zachte textuur en een smaak die doet denken aan soja en rozijnen. Je kunt zwarte knoflook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten of gewoon uit de hand eten als een gezonde snack.

OOK WEL GENOEMD:

Gefermenteerde knoflook
Knoflook
Ga naar:

Informatie

Zwarte knoflook kopen en bewaren

Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar. 

Teelt en seizoen

Knoflook komt uit de lookfamilie, net als ui, prei en bieslook. Het is een bolgewas waarbij z'n energie voor de winter in de bol wordt opgeslagen. Knoflook kan daardoor in de lente een groeispurt maken. De plant groeit goed in de volle zon en op een doorlatende grond.

Zwarte knoflook ontstaat door een fermentatieproces (= proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Witte knoflook wordt eerst 2,5 week in ovens geplaatst en door een verwarmingsproces gefermenteerd. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van knoflook. De teentjes worden zwart en zacht en de knoflooksmaak wordt minder sterk.

Wil je meer weten over hoe je je eigen knoflook kan kweken? Kijk dan op de website van mijnkeukentuintje.nl 

Tip

Zwarte knoflook is geen krachtpatser als het gaat om gewicht, maar wel om smaak. Je kunt andere groenten op smaak brengen met zwarte knoflook. Zo zit je al snel aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Zwarte knoflook smaak

Zwarte knoflook is een natuurlijke smaakmaker. De smaak van zwarte knoflook doet denken aan soja en rozijnen.

Je kunt zwarte knoflook zo gebruiken:

  • In soep met wortel en gember.
  • In een salade met sla en asperges.
  • Met venkel in een volkorenpasta.
  • In een aardappelsalade met tomaat en peterselie.

Verkrijgbaarheid zwarte knoflook

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec