Koken met Restjes helpt consument minder te verspillen

Jaarlijks wordt een kwart van het voedsel in Nederland verspild, waarin groenten en fruit een belangrijk aandeel hebben. De consument is, volgens het Voedingscentrum, met ongeveer 33% de grootste verspiller. Om consumenten te helpen minder weg te gooien, heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit de Koken met Restjes tool ontwikkeld. Met deze tool maak je van groenten- en fruitrestjes in een handomdraai de lekkerste gerechten.

De Koken met Restjes tool

De Koken met Restjes tool is door het NAGF ontwikkeld en staat nu online op www.kokenmetrestjes.nl. De tool is als volgt te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld nog een courgette en tomaten hebt liggen, dan vul je deze ingredi├źnten, stuk voor stuk, in de zoekbalk in. Als resultaat krijg je verschillende recepten van Veggipedia te zien, zoals courgette met een kruimellaagje en aardappelpuree en courgetteratatouille.

Goed bewaren

Een andere manier om verspilling van groenten en fruit tegen te gaan, is deze op de juiste manier te bewaren: zo blijft het langer houdbaar. Kijk voor meer informatie over het bewaren van groenten en fruit op Veggipedia.

Kijk voor meer tips om voedselverspilling tegen te gaan op de website van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

En bekijk deze factsheet van het Voedingscentrum voor meer informatie over voedselverspilling door consumenten.