3 x écht vergeten groente

Je komt ze wel vaker tegen: lijstjes met de zogenaamde vergeten groente; groente die men 'vroeger' vaak at maar die we nu bijna nergens meer tegenkomen. Maar dan scroll je door die lijstjes en zie je pastinaak ertussen staan. Ja leuk, denk je dan, die kun je jaarrond bij de Albert Heijn kopen. Dat kunnen wij bij Veggipedia natuurlijk beter. Wij presenteren: 3 écht vergeten groenten.

1. Teltower raap

Populair in de 18e en 19e eeuw bij onder andere Goethe, Kant en in het Franse hof. Nu zijn ze slechts sporadisch te vinden bij groentespeciaalzaken of op boerenmarkten. Als je dicht bij de Duitse grens woont kun je ook nog even een tripje naar de Edeka wagen, die hebben af en toe ook teltower rapen in het assortiment.   

2. Zeekool

Zeekool werd al door de Romeinen gegeten. Zij namen het mee op lange scheepsreizen om scheurbuik te voorkomen. Ook zeekool heeft beroemde fans: Thomas Jefferson, de 3e president van de Verenigde Staten, schreef erover in zijn Garden Book. Op Texel wordt dit zilte gewas geteeld maar je kunt deze ook langs de kust in het wild tegenkomen. Toch zijn er tegenwoordig maar weinig mensen die het onderdeel van hun weekmenu maken.  

3. Groenlof

Groenlof is naaste familie van witlof, radicchio en andijvie. Het werd al door de Grieken en de Romeinen gegeten en is lang een geliefde groente geweest. Nu moet je zelf aan de slag in je moestuin als je groenlof wil eten, want het is bijna nergens meer verkrijgbaar.  

Weer wat geleerd! Mocht je een van deze zeldzame toppers tegenkomen in de winkel, neem ze mee en maak er iets lekkers van.