7 tips en weetjes over witte asperges

Het aspergeseizoen is weer van start gegaan! Het witte goud is dan ook weer volop verkrijgbaar. Tijd voor een aantal weetjes en tips over de witte asperge zodat je goed voorbereid aan het seizoen begint.

1. Witte asperges groeien onder de grond (in het donker) en groene asperges groeien in het licht boven de aarde uit.

2. Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen. Witte asperges kun je daarom het beste bewaren in een vochtige theedoek in de koelkast. Dan zijn ze tot drie dagen lang houdbaar.

3. Wil je witte asperges ook buiten het seizoen eten? Blancheer ze dan en leg ze in een goed afgesloten bakje of zakje in de vriezer. Dan kun je ze tot een jaar lang bewaren.

4. Witte asperges zijn gaar als de onderkant zacht is. Kijk op deze pagina hoe lang dat duurt voor koken, roerbakken, frituren en stomen.

5. Er zijn speciale aspergeschillers te koop. Dit zijn dunschillers in de vorm van een tang met aan beide kanten een mesje. Hier kun je je de asperge tussen doen. Door de tangvorm breekt de asperge minder snel.

6. Het duurt wel twee jaar voordat er een verse asperge groeit uit een zaadje.

7. Voor asperges geldt: hoe verse hoe beter. De versheid van asperges kun je gemakkelijk controleren, want verse asperges 'zingen'. Als je ze langs elkaar wrijft hoor je een piepend geluid. Dan weet je dat je dat je een goede vangst hebt!

 

Lees hier meer over witte asperges.

Kijk hier voor overheerlijke recepten met asperge.