Alles over witte asperges

Is er een mooiere manier om de lente te vieren dan met verse witte asperges?

Het is belangrijk om jezelf af en toe te verwennen. Deze heerlijke seizoengroente leent zich daar uitstekend voor. Het traditionele aspergeseizoen loopt van half april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). De telers doen er alles aan om deze veelzijdige groente op tijd te oogsten. Er zijn heel veel redenen om asperges te eten maar de belangrijkste is omdat ze gewoon heel lekker zijn.

Asperges in Nederland

In Nederland wordt deze van oorsprong wilde groente sinds de 19e eeuw op grotere schaal gekweekt. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar tegenwoordig is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges.

Asperges klaarmaken

Je kunt asperges op veel manieren bereiden. Gekookt met eieren, ham en krieltjes of koud in salades. Wat denk je van een aspergetaartje of geroosterde asperges? Je moet de asperges schillen en van die schillen trek je dan weer heerlijke bouillon. Voor mensen met een zoutarm dieet is het een ideale groente omdat de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.

 

Wist je trouwens dat een witte asperge 'zingt' als ze vers is? Dit wil zeggen als je een piepend geluid hoort als je twee asperges tegen elkaar wrijft. Probeer maar eens.

Klik hier voor meer tips over het bereiden en bewaren van asperges.
https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/asperges/bereiden-en-bewaren