Cantaloupe, honingmeloen en galiameloen, wat zijn de verschillen?

Meloenen, er zijn zo veel verschillende soorten. Weet je hoe dat komt? Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten. Zo heb je onder andere de cantaloupe, honingmeloen en de galiameloen. We leggen uit wat de verschillen zijn.

Cantaloupe meloen

De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert. Het bekendste ras onder de cantaloupemeloenen is de charentais. De charentais heeft feloranje vruchtvlees dat lekker zoet is.

Honingmeloen

Honingmeloen wordt ook wel honeydew meloen , suikermeloen of gele meloen genoemd. De schil van de honingmeloen is glad en geel van kleur. Het vruchtvlees is oranje. Deze exotische vrucht wordt alleen in zonnige gebieden geteeld zoals Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika en Israël. 

Galiameloen

De galiameloen is het bekendste ras van de netmeloen. Het is een kruising tussen de cantaloupe en de honingmeloen. Galiameloenen hebben een geelgroene schil met lichte ribbels. Het vruchtvlees heeft een groen-witte kleur en heeft een kruidig-zoete smaak.  

Hoe weet je of een meloen rijp is?

Een meloen is zo veel lekkerder, zoeter en sappiger wanneer hij rijp is. Je kunt controleren op een meloen rijp is aan de hand van drie stappen:

1. De meloen voelt zwaar aan

2. De meloen ruikt zoet en aangenaam

3. De onderkant van de meloen geeft mee als je deze licht indrukt

 

Wist je dat…

… Meloen familie is van de komkommer en daardoor eigenlijk geen fruit is maar groente?

… Alle meloensoorten net een iets andere smaak hebben?

… Meloenen ook onder gecontroleerde omstandigheden in Nederlandse kassen groeien?

… Een schijf meloen ongeveer 120 gram weegt?

… De cantaloupe vernoemd is naar een klein dorpje vlakbij Rome?

Naast de drie soorten die we hierboven hebben beschreven, zijn er nog vele andere soorten meloenen. Benieuwd welke? Ga dan naar deze pagina.