Omdenken met groenten en fruit(#5): creatief met lunch

Van de lunch een feestje maken én voorkomen dat je aan het eind van de week voedsel weg moet gooien? Laat je net als Veggieblogger Nancy inspireren door de recepten van Veggipedia.

Laten we het  eens over de lunch hebben. Voor de coronacrisis was het vanzelfsprekend dat ik iedere werkdag gegrilde groente, verse gemengde salades, zelfgemaakte soepen en bijzondere hapjes tot mij nam. Vaak kreeg ik met mijn lunch alles binnen wat ik volgens de Schijf van Vijf nodig heb en hoefde ik mij daar 's avonds niet meer druk over te maken. Ik ben behoorlijk verwend en nu moet ik onze Monique en haar collega's van de catering missen.

De Kanarie

Op kantoor werd ik 'De Kanarie' genoemd omdat ik iedere dag om klokslag 12 uur begon te fluiten voor de lunch. Nu wij thuis werken kan ik fluiten zoveel ik wil maar springen er geen collega's op om met mij naar het bedrijfsrestaurant te verkassen. Vriend slaat met gemak een maaltijd over als hij er niet voor opgeroepen wordt. Ik moet er dus zelf voor zorgen.

Ik heb mijn werkplek in de keuken en ik voer regelmatig recepten in op Veggipedia. Aan inspiratie geen gebrek. Kortom, ik leef mij nu uit tijdens de bereiding van de lunch en maak er een klein feestje van. Dat doorbreekt de saaie eentonigheid van de dag en ik kan er heel wat creativiteit in kwijt.

Experimenteren met restjes

Om een extra uitdaging aan de dag te voegen, plan ik de lunchgerechten niet. Dat betekent geen aparte inkopen maar wel veel experimenteren met restjes. Ik laat mij inspireren door recepten en geef er dan mijn eigen draai aan. Dat levert vaak snel verrassende gerechten op en voorkomt dat ik eten weg moet gooien of mij te buiten ga aan een stapel boterhammen met hagelslag. Voor wie het lastig vindt om een gerecht te verzinnen bestaande uit restjes, op onze Veggipedia staat nu een nieuwe tool 'Koken met restjes'.

Van 2 stengels bleekselderij, een wortel, een paar lente-uitjes en een half bakje hamblokjes maak ik met een beetje mayonaise en yoghurt heerlijk broodbeleg. Een restje chili tover ik de volgende dag om tot wraps .

Overgebleven groente wordt verwerkt in een salade of een frittata en op dit moment zijn de tosti's met appel, noten en rucola een hit. Van soep maak ik steeds voldoende porties om in te vriezen. Voor vanmiddag staat er aspergesoep op het menu.

Omdat Vriend denkt dat hij geen asperges lust heb ik de laatste champignons, die hij normaal ook niet eet, meegekookt en de blender flink aan het werk gezet. Wedden dat hij het lekker vindt?

Veggieblogger: Nancy Lentjes