Planten eten op Wereld Televisie Dag

Vandaag is het Wereldtelevisiedag. De Verenigde Naties hebben 21 november uitgeroepen tot 'Wereld Televisie Dag' (World Television Day). Vanavond ga ik deze dag waardig vieren met een aantal tv uren.

Tegenwoordig betekent dat vooral Netflix binchen of kookprogramma's kijken. Ik ben gek op kook tv. Soms is dat uren watertandend staren naar voedsel dat ik vooral niet moet eten en vaak doe ik ook inspiratie op voor gezonde recepten met veel groenten en fruit.

Dat komt goed uit omdat mijn partner, na het bekijken van een verontrustende documentaire over diabetes en andere enge kwalen, heeft besloten dat hij een maand lang planten gaat eten. Serieus, hij noemt het "planten eten" en heeft dat voornemen groot op de keukendeur geschreven. Om te voorkomen dat onze ficus eraan gaat, kom ik hem daarin culinair tegemoet.  Dat is best een hele uitdaging omdat de lijst van groenten die hij lust redelijk kort is. In plaats van mij te beperken tot dat lijstje ben ik begonnen om de groenten die er niet opstaan anders te bereiden.

De bloemkool wordt niet meer gekookt maar gegrild of met zoete aardappelen en selderij verwerkt in een Marokkaanse stoofpot. Gelukkig word ik daarbij geholpen met de recepten van Veggipedia. De knolselderij-knoflooksoep is een regelrechte hit en sinds de vega spruitjesovenschotel zijn zelfs de spuitjes aan de lijst van toegestane groenten toegevoegd. Met enige creativiteit van mijn kant lukt het hem om met plezier planten te laten eten. Gelukkig experimenteer ik graag in de keuken en zorg ik hiermee voor een langere lijst toegestane ingredi├źnten om mee te koken en blije gezichten aan tafel.

Blog van Nancy Lentjes, Projectleider bij het NAGF en groot fan van lekker en gezond eten.