Quiz: Waar moet je deze groenten en fruit bewaren?

Uit recent onderzoek blijkt dat 44% van het voedsel dat Nederlanders kopen wordt verspild. Dit komt neer op wel 3.686 euro per jaar! Hartstikke zonde natuurlijk. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel mensen niet weten hoe je verse producten, zoals groenten en fruit, moet bewaren. Bij ons op Veggipedia ben je natuurlijk op het juiste adres. Voor elke groente- en fruitsoort geven we je bewaartips. Maar heb jij Veggipedia hier wel voor nodig, of weet je dit allemaal al? Doe de quiz!

Waar kun je de volgende groente- en fruitsoorten het beste bewaren?

1. Peer
A) Koelkast
B) Fruitschaal

2. Mandarijn
A) Koelkast
B) Fruitschaal

3. Banaan
A) Koelkast
B) Fruitschaal

4. Komkommer
A) Koelkast
B) Fruitschaal

5. Prei
A) Koelkast
B) Fruitschaal

6. Sperziebonen
A) Koelkast
B) Fruitschaal

 

Lees de antwoorden hieronder!

Antwoorden: 1A&B, 2B, 3B, 4B, 5A&B, 6A&B

Sommige groenten en fruit kun je zowel in de koelkast als op de fruitschaal (of een koele, donkere plek) bewaren. Dit geldt voor peer, sperziebonen en prei. Doorgaans kun je ze langer in de koelkast bewaren dan erbuiten. Als je een grote hoeveelheid koopt dan is het dus handig om in de koelkast te leggen. Maar sperziebonen zijn juist gevoelig voor koudebederf, waardoor je ze niet kouder dan vijf gaden Celsius moet bewaren. Sperziebonen kun je dus beter buiten de koelkast kunt bewaren.

Banaan, komkommer en mandarijn kun je beter buiten de koelkast bewaren. Bananen kunnen heel slecht tegen kou en gaan zelfs bederven als ze in de koelkast liggen.

Op Veggipedia kun je meer lezen over hoe lang bepaalde groenten en fruit houdbaar zijn.

 

Wil je meer lezen over voedselverspilling van Nederlandse huishoudens? Bekijk dan dit artikel.