Tomaten: groeikampioenen en smaakmakers in alle soorten en maten
Tomaten zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook fascinerend om te leren kennen. Van de manier waarop ze groeien tot de indrukwekkende variëteit aan kleuren, vormen en smaken – er is zoveel te ontdekken over deze veelzijdige vruchtgroente. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de tomaat, van de manier waarop ze geteeld wordt tot de gezondheidsvoordelen van zowel rauwe als gekookte tomaten.

Een tomatenplant groeit tot grote hoogte
Het klinkt ongelooflijk, maar een tomatenplant kan in één seizoen zo hoog worden als een flatgebouw van drie tot vier verdiepingen. In de praktijk zou dat nogal onhandig zijn. Daarom hebben telers slimme technieken ontwikkeld om de plant in toom te houden. Ze leiden de tomatenplant eerst langs een draad omhoog en verwijderen overbodige bladeren en scheuten. Wanneer de plant de top bereikt, laten ze deze voorzichtig zakken en schuiven hem horizontaal verder. In de wereld van telers heet dat ‘indraaien, snoeien, dieven en zakken’. Zo blijft de plant handelbaar én productief.
Pasta met geroosterde tomaatjes
Hoofdgerecht
20 - 30 minuten

Tomaten telen in het licht van de zon
Tomaten zijn echte zonaanbidders. Niet voor niets vind je in Nederland de meeste tomatenteelt in het westen van het land, dichtbij de kustlijn waar de zon het vaakst schijnt. In de wintermaanden halen we onze tomaten uit zonnige oorden, of ze worden gekweekt in Nederlandse kassen voorzien van speciale belichting. Zo kunnen we het hele jaar door genieten van smaakvolle tomaten.
Sperziebonen met tomaat
Hoofdgerecht
20 - 30 minuten

De enorme variatie in kleur, vorm en smaak
In de supermarkt is het aanbod van tomaten al indrukwekkend, maar in de natuur is de variatie nóg veel groter. Er zijn tomaten in alle kleuren van de regenboog: rood, roze, groen, geel, oranje en zelfs bruin. Ze zijn er in alle vormen en maten: van piepklein tot reusachtig groot, van perfect rond tot langwerpig, pruimvormig, ovaal of geribd. Ook qua smaak variëren tomaten van heerlijk zoet tot fris en aromatisch. Wie weet welke verrassende nieuwe tomatenvariant binnenkort op jouw bord ligt.
Kleurrijke tomatensalade met verschillende soorten tomaten
Bijgerecht
10 - 20 minuten

Gezond genieten van rauwe en gekookte tomaten
Rauwe tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C. Bij verhitting gaat een deel van deze vitamine verloren. Toch heeft koken ook voordelen: door het verhitten van tomaten worden de celwanden afgebroken, waardoor lycopeen – een krachtige antioxidant die de tomaat zijn rode kleur geeft – beter beschikbaar komt. Lycopeen lijkt positieve effecten te hebben op onze gezondheid. Kortom: zowel rauwe als gekookte tomaten zijn een gezonde keuze, ieder op zijn eigen manier.
Courgette met tomaatjes
Bijgerecht
10 - 20 minuten
