Tomaten: groeikampioenen en smaakmakers in alle soorten en maten

Tomaten zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook fascinerend om te leren kennen. Van de manier waarop ze groeien tot de indrukwekkende variëteit aan kleuren, vormen en smaken – er is zoveel te ontdekken over deze veelzijdige vruchtgroente. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de tomaat, van de manier waarop ze geteeld wordt tot de gezondheidsvoordelen van zowel rauwe als gekookte tomaten.

Een tomatenplant groeit tot grote hoogte

Het klinkt ongelooflijk, maar een tomatenplant kan in één seizoen zo hoog worden als een flatgebouw van drie tot vier verdiepingen. In de praktijk zou dat nogal onhandig zijn. Daarom hebben telers slimme technieken ontwikkeld om de plant in toom te houden. Ze leiden de tomatenplant eerst langs een draad omhoog en verwijderen overbodige bladeren en scheuten. Wanneer de plant de top bereikt, laten ze deze voorzichtig zakken en schuiven hem horizontaal verder. In de wereld van telers heet dat ‘indraaien, snoeien, dieven en zakken’. Zo blijft de plant handelbaar én productief.

Pasta met geroosterde tomaatjes

Hoofdgerecht

20 - 30 minuten

Bekijk recept

Tomaten telen in het licht van de zon

Tomaten zijn echte zonaanbidders. Niet voor niets vind je in Nederland de meeste tomatenteelt in het westen van het land, dichtbij de kustlijn waar de zon het vaakst schijnt. In de wintermaanden halen we onze tomaten uit zonnige oorden, of ze worden gekweekt in Nederlandse kassen voorzien van speciale belichting. Zo kunnen we het hele jaar door genieten van smaakvolle tomaten.

Sperziebonen met tomaat

Hoofdgerecht

20 - 30 minuten

Bekijk recept

De enorme variatie in kleur, vorm en smaak

In de supermarkt is het aanbod van tomaten al indrukwekkend, maar in de natuur is de variatie nóg veel groter. Er zijn tomaten in alle kleuren van de regenboog: rood, roze, groen, geel, oranje en zelfs bruin. Ze zijn er in alle vormen en maten: van piepklein tot reusachtig groot, van perfect rond tot langwerpig, pruimvormig, ovaal of geribd. Ook qua smaak variëren tomaten van heerlijk zoet tot fris en aromatisch. Wie weet welke verrassende nieuwe tomatenvariant binnenkort op jouw bord ligt.

Kleurrijke tomatensalade met verschillende soorten tomaten

Bijgerecht

10 - 20 minuten

Bekijk recept

Gezond genieten van rauwe en gekookte tomaten

Rauwe tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C. Bij verhitting gaat een deel van deze vitamine verloren. Toch heeft koken ook voordelen: door het verhitten van tomaten worden de celwanden afgebroken, waardoor lycopeen – een krachtige antioxidant die de tomaat zijn rode kleur geeft – beter beschikbaar komt. Lycopeen lijkt positieve effecten te hebben op onze gezondheid. Kortom: zowel rauwe als gekookte tomaten zijn een gezonde keuze, ieder op zijn eigen manier.

Courgette met tomaatjes

Bijgerecht

10 - 20 minuten

Bekijk recept