Tomaten in alle soorten en maten

Tomaten, wie kent ze niet? Bijna iedereen eet ze en nog vaak ook. Ze zijn ook zo veelzijdig. Je kunt ze bijvoorbeeld rauw eten in salades, toevoegen aan een (pasta)saus en ook vullen en bakken in de oven. Ideaal! Maar weet je ook het verschil tussen alle soorten tomaten die in de winkel liggen?

Wist je dat er wel 60 tomatensoorten bestaan? De vleestomaat en trostomaat zijn de bekendste. Verder heb je de romatomaat, cherrytomaten, troscocktailtomaten en 'Coeur de Boeuf'. Maar wat is het verschil?

Vleestomaten

De vleestomaat heeft een stevige structuur en behoudt zijn vorm bij het koken. Hierdoor is deze soort uitermate geschikt voor ovengerechten of voor op de barbecue. Gebruik de lichtzoete en frisse vleestomaat als garnering op een hamburger, in verse tomatensoep of vul het voor in de oven.

Romatomaten

Kenmerkend aan de romatomaat is zijn langwerpige vorm. Door hun volle smaak zijn ze heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. En nog een leuk weetje: de kleur van romatomaten is van binnen donkerder dan aan de buitenkant. Romatomaten worden ook wel pruimtomaten of pomodori genoemd.

Cherrytomaten

Een andere naam voor cherrytomaten is kerstomaten, omdat ze ongeveer zo groot zijn als een kers. Een speciale variant van cherrytomaten is de snacktomaat, deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor kinderen. De smaak van cherrytomaten is sappig en zoet en ze zijn dan ook heerlijk rauw als gezonde snack tussendoor. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken in salades of als borrelhapje op een prikkertje met (mini) mozzarella en basilicum.

Troscocktailtomaat

De troscocktailtomaat is heerlijk veelzijdig. Net als cherrytomaten zijn ze lekker zoet en daardoor heerlijk uit het vuistje, in een salade op een boterham met kaas. Maar dit ras leent zich ook uitstekend voor in een soep, pastasaus of gevuld uit de oven. Je kunt er alle kanten mee op!

Coeur de Boeuf

Deze tomatensoort is van reuzenformaat (maar liefst 180-200 g per stuk) en sterk geribbeld. Het heeft een volle, frisse smaak. Anders dan bij andere tomaten is de vrucht rijp als de schil nog een beetje groen is. Als je deze tomaat in plakjes snijd, dan is deze aan de buitenkant groen en aan de binnenkant rood doordat het rijpingsproces van binnenuit verloopt. Mooi ter decoratie! Naast dat het mooi is ter decoratie smaakt het erg lekker in combinatie met zacht smakende kazen als  mozzarella of verse geitenkaas.

Zin in een kleurrijk recept met tomaten? Klik dan hier