Vind je nieuwe favoriete groente op vakantie

De vakantietijd is weer aangebroken! Tijd voor zon, zee, strand ...en nieuwe groenten.

Blog van Kim van Luijk, Communicatieadviseur bij het NAGF, een rasechte anglofiel met hart voor groente & fruit.

Tijdens mijn vakantie in Wales en Engeland heb ik mij regelmatig tegoed gedaan aan de fameuze fish & chips. Of eigenlijk: fish & chips … and peas! Want je krijgt dit gerecht in bijna geen enkele pub voorgeschoteld zonder mushy peas (doperwtenpuree). Ook wel weer leuk, want in Nederland eet ik dit eigenlijk nooit. Zo zijn er nog veel meer groenten te (her)ontdekken tijdens je vakantie. Ik zet alvast een aantal voor je op een rij:

1. Courgette Fleur - Italië

In Italië zijn ze gek op de bloem van de courgetteplant. Je kunt ze vaak op lokale mercatos vinden, terwijl je in Nederland toch wel goed moet zoeken. Zie je ergens Fiori di Zucca op de menukaart staan, aarzel niet en peuzel ze lekker op.

2. Gazpacho - Spanje

Op een terrasje in Spanje is Gazpacho je beste vriend. Dorstlessend, voedzaam en zit propvol groente! Deze 'koude soep' wordt gemaakt van tomaten, komkommer, een groene paprika, knoflook en ui, samen met mooie olijfolie en wijn- of sherryazijn.

3. Rode kool - Duitsland

In Duitsland kun je in een gemiddeld Gasthaus niet ontkomen aan de Rotköhl… en dat moet je ook helemaal niet willen. Zelfs in de zomer smaakt de Duitse rode kool (met een appeltje erbij) heerlijk bij een goed stuk Fleisch.

4. Olijven- Griekenland

In Griekenland kan een schaaltje olijven niet ontbreken. Natuurlijk niks nieuws, maar zo lekker heb ik ze in Nederland nog niet kunnen vinden. Neem ook meteen een goede fles olijfolie mee naar huis, je salades zullen je dankbaar zijn.

5. Turkse peper - Turkije

Stap uit je all-inclusive en in het avontuur van de Turkse keuken. Zoek op de menukaart of op de markt naar Yeşil biber (ezelsbruggetje: denk aan Justin Bieber). Yeşil biber betekent letterlijk groene peper in het Turks en is een verzamelnaam voor veel soorten groene pepers uit Turkije. Deze relatief milde peper kun je gewoon zo uit het vuistje eten of gegrild op de barbecue.

Dus ga op Europese groente-(her)ontdekkingstocht. Wie weet ontdek je wel jouw nieuwe favoriete groente. Fijne vakantie!