Olijven

Olijven zijn kleine vruchten die aan de olijfboom groeien. Ze kunnen hard of zacht aanvoelen en groen, paars of zwart van kleur zijn. Olijven behoren, net als perziken en kersen, tot de steenvruchten. Olijven kun je los eten of in gerechten verwerken. Ze geven je maaltijd een hartige smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Paarse olijf
Groene olijven
Zwarte olijf
Paarse olijven
Zwarte olijven
Groene olijf
Olijf
Ga naar:

Informatie

Olijven kopen en bewaren

Als je kiest voor olijven uit blik of glas is het slim om op de houdbaarheidsdatum te letten. Je kunt olijven met of zonder pit kopen. Olijven in een geopend glas kun je het beste in de koelkast bewaren.

Teelt en seizoen

De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen.

Olijven eet je niet vers van de boom. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbad gelegd om hun bittere smaak te verliezen. Bekijk hier het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde over de bewerking van olijven.

Tip

Geef je gerecht meer smaak met deze lekkere vrucht. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram.

Olijf smaak

Olijven geven gerechten een hartige smaak. Deze veelzijdige steenvrucht kun je zo gebruiken:

  • In een tomatensalade met ui, citroensap, basilicum en sardientjes.
  • In een sperziebonensalade met citroen en ei.
  • In caponata met aubergine, paprika en kappertjes.
  • In salade niçoise met sla, cherrytomaatjes, haricots verts, paprika, aardappel en citroensap.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec