Wat is mierikswortel en wat kan je ermee?

De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. Mierikswortel is rijk aan vitamine C. Het is geraspt te koop in potjes. Verse mierikswortel is bijna niet te koop in de supermarkt. Probeer het daarom eens bij je groenteboer.

Wanneer je een verse mierikswortel hebt weten te bemachtigen, is het belangrijk dat je een stevige wortel koopt, die geen zachte of beschadigde plekken heeft. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig. De mierikswortel levert een kleine bijdrage aan je dagelijkse portie groente! In deze blog geven wij jou voorbeelden wat je allemaal kan doen met mierikswortel. 

Salade met rode biet en mierikswortel

Hoofdgerecht

10 - 20 minuten

Mierikswortel kan je verwerken in een salade. Door rode biet en mierikswortel te combineren krijg je een gerecht boordevol groenten en fruit. De geraspte mierikswortel zorgt voor de wat zoetere smaak. De wortel wordt gecombineerd met sla, rode bieten, appel en yoghurt. Je kan dit gerecht ook aanvullen met linzen en aardappelen. Dan is de maaltijd helemaal compleet.

Dit recept bevat 215 gram groenten en 35 gram fruit per persoon.

Bekijk recept

Wortel met yoghurt mieriksworteldip

Tussendoor

0 - 10 minuten

In de middag trek in een tussendoortje? Met wortel en mierikswortel maak jij een lekkere snack. In dit recept word de mierikswortel ingezet als een dipsausje. Om het dipsausje te maken wordt mierikswortel gecombineerd met yoghurt. Zo krijgt de dipsaus een zoete smaak. Tip: maak dit gerecht wel op tijd klaar, want de dipsaus moet een uurtje rusten in de koelkast.

Dit recept bevat 100 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

Zachtfruit salade

Lunch

10 - 20 minuten

Mierikswortel kan je ook verwerken in je lunch. In dit gerecht wordt groenten en fruit gecombineerd met mierikswortel een heerlijke smaakbeleving. Zo zit in deze salade verse munt, gemengde sla, gekookte kipfilet en gemengd zachtfruit. Je kan de salade ook vegetarisch maken door de gerookte kip uit het recept te halen of door deze te vervangen voor extra groente.

Dit recept bevat 90 gram groenten en 75 gram fruit per persoon.

Bekijk recept