Wat te doen met aubergine?

De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd, afgeleid van het Engelse woord 'eggplant'. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. Aubergine is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, net zoals tomaat en paprika. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars. Je hebt ook andere varianten zoals een witte en de 'graffiti' aubergine.

De smaak van de vruchtgroente is vrij neutraal en daardoor eenvoudig te variëren met andere groenten. Door de neutrale smaak is aubergine te combineren met tal van kruiden en andere smaken. Die kruiden en smaken worden uitstekend opgenomen in het sponzige vruchtvlees. Na het bereiden dikt het vruchtvlees tot een stevig, haast vleesachtig geheel. De groente wordt dan ook in veel gerechten als vleesvervanger gebruikt. Om jouw een beeld te geven wat je allemaal kan met de aubergine hebben we in deze blog verschillende recepten klaar gezet om uit te proberen.

Tip: reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten. Of maak een heerlijke mediterrane mix van aubergines, tomaten, paprika, ui en courgette.

Caponata met aubergine, paprika en kappertjes

Hoofdgerecht

2 personen

Een caponata is een gerecht van gekookte groenten, met als belangrijkste ingrediënt de aubergine. In dit recept worden ook paprika, ui, kappertjes, bleekselderij, olijven en tomaten gebruikt. Het gerecht breng je op smaak met azijn. Dit recept kan je aanvullen met kippenbouten en aardappelen. Dan maak je er een hele maaltijd van.

Dit recept bevat 490 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

Auberginerolletjes

Bijgerecht

8 personen

Een bijgerechtje nodig voor bij je maaltijd of de lunch? Maak dan auberginerolletjes. In dit recept wordt de aubergine gevuld met basilicum, munt, mozzarella en geitenkaas. Je kan zelf de keuze maken hoe jij jouw rolletjes belegd. Garneer de rolletjes met een cherrytomaatje om het gerecht helemaal af te maken.

Goed om te weten: dit recept gaat uit van 2 auberginerolletjes per persoon. Reken 4 auberginerolletjes per persoon voor een lunch

Dit recept bevat 130 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

 

Auberginestoofpotje met vis

Hoofdgerecht

2 personen

Een lekker stoofpotje gevuld met aubergine is een andere mogelijkheid. In dit recept zet jij een stoofpotje op tafel waarin de aubergine gecombineerd wordt met tomaat, bleekselderij, wortel en ansjovisfiletjes. Het gerecht komt op smaak door tijm, knoflook en uien kan je aanvullen met gebakken visfilet en aardappelen. Zo bepaal je zelf hoe groot jouw maaltijd wordt.

Dit recept bevat 545 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

Gevulde auberginerolletjes met uiensaus

Hoofdgerecht

2 personen

Een  keer uitpakken in de avond of genieten van een luxe lunch? Probeer dan deze gevulde auberginerolletjes. Vul de rolletjes met tartaar en leg ze daarna in de uiensaus. Zo krijgen de rolletjes met de tartaar de lekkere smaak van de uiensaus. Je kan dit recept aanvullen met aardappelen om de maaltijd nog completer te maken.

Dit recept bevat 350 gram groenten per persoon.

Bekijk recept