Yes, het seizoen van de blauwe bes!

Het blauwe bessenseizoen gaat weer van start! Maar waarom zou je de blauwe bes eigenlijk eten? Wat is het verschil tussen een blauwe bes en een bosbes? En wat is de voedingswaarde van blauwe bessen? Dat zullen we jou vertellen.

Blauwe bes of bosbes?

Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig, dof waslaagje. Ze hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Maar let op! Ze lijken wel veel op bosbessen, maar het is wel degelijk een andere soort. Het verschil is dat blauwe bessen groter zijn dan bosbessen en dat ze wit vruchtvlees hebben. Het vruchtvlees van bosbessen daarentegen is blauwig of paars. Een andere naam voor de blauwe bes is de 'trosveenbes' omdat ze in trossen aan hoge struiken groeien. Bosbessen groeien in hun eentje aan een struik. In dit korte filmpje van Nederland Proeft wordt het verschil laten zien.

Voedingswaarde

Blauwe bessen zijn lekker maar ze zijn ook nog eens hartstikke gezond! Ze zijn rijk aan voedingsvezels die je onder andere nodig hebt voor een goede darmwerking en ze beschermen tegen hartziektes. Ook zijn blauwe bessen een bron van vitamine E die bekend staat als antioxidant; het beschermt onder andere het goede HDL-cholesterol tegen oxidatie. Een complete tabel met de voedingswaarden kun je hier vinden.

'Blauw voor jou'

Met de campagne 'Blauw voor jou' zorgt het  telerscollectief Simply the Bes ervoor dat jij kunt genieten van de Nederlandse blauwe bessen, kunt profiteren van de vele gezondheidsvoordelen, lokale ondernemers kunt ondersteunen en iemand kunt verrassen. Tijdens het blauwe bessen-seizoen zijn er vier 'Blauw voor jou' dagen (elke 15e van de maanden juni, juli, augustus en september) waarop je een bakje van deze heerlijke blauwe vruchten kunt weggeven aan iemand uit het onderwijs, de zorg, hulpdiensten of een oudere die het heeft verdiend! Het doel van de campagne is om de consument kennis te laten maken met de Nederlandse blauwe bes. In voorgaande jaren gebeurde dit tijdens landelijke open dagen op de deelnemende blauwe bessenbedrijven waarop je als bezoeker mee kon doen aan rondleidingen en proeverijen en daarnaast kon je ook je eigen bessen plukken. Hoe leuk! Helaas gooide corona roet in het eten, maar de telers gingen niet bij de pakken neerzitten en riepen deze campagne in het leven! Gelukkig gaan een aantal van de activiteiten met aangepaste coronamaatregelen nog steeds door.  

Kijk voor meer informatie op: www.simplythebes.nl

En ben je nog op zoek naar een lekker recept met blauwe bessen? Probeer eens deze zachtfruit salade of een zachtfruit crostini met blauwe bessen. Lekker zomers!