Budget groenten

Hoe kun je besparen op groenten?

Budget groenten

Wil je graag lekker en goedkoop veel groenten eten? We geven tips hoe je kunt besparen op groenten en delen een paar lekkere, groenterijke budgetrecepten. 

Hoe kun je besparen op groenten?

Tip 1: Koop diepvriesgroenten. Wist je dat diepvriesgroenten net zo gezond zijn als verse groenten? En ze zijn een stuk goedkoper. Neem bijvoorbeeld diepvries spinazie. Hartstikke lekker! Let er dan wel op dat er geen sausjes en dergelijke aan toegevoegd zijn. Die zitten vaak vol met suiker en/of zout, wat het een stuk minder gezond maakt. 

Tip 2: Koop groenten uit blik. Voorbeelden van groenten uit blik zijn mais, bonen (eigenlijk peulvruchten), tomatenblokjes en gepelde tomaten. Deze kosten weinig geld en het is ook nog een super makkelijk! Wat wil je nog meer? Let ook hierbij weer op dat er geen suiker en/of zout aan toegevoegd is. 

Tip 3: Koop groenten in het seizoen. 

Tip 4: Snij je groenten zelf. Voorgesneden groenten zijn een stuk prijziger dan onbewerkte verse groenten. Snij daarom je groenten zelf. Dit is meestal niet eens zoveel werk.  

Tip 5: Gooi zo min mogelijk weg; gebruik de volledige groenten. Zo kun je prima de stronk van een broccoli koken en opeten. Andere restjes kun je weer verwerken in bijvoorbeeld een soep of een sapje. En wist je bijvoorbeeld dat je je restjes citroen kunt gebruiken om je waterkoker te ontkalken? Het enige wat je hoeft te doen, is water met een paar schijfjes citroen in je waterkoker doen (haal wel even de pitjes eruit) en deze vervolgens aanzetten. Laat de waterkoker twee keer koken en hij is weer als nieuw.

Tip 6: Even omdenken: door meer groenten (en fruit) te eten en minder frisdrank, snoep en koekjes bespaar je veel geld. Goed voor je portemonnee én voor je lichaam.

Groenterijke budgetrecepten

Baskisch groentegerecht met ei

Dit hoofdgerecht voor 2 personen bevat maar liefst 585 gram(!) groente per persoon. Maar het is vooral ook erg lekker én cheap! De ingrediënten kun je overal vinden en zijn bijvoorbeeld op de markt goedkoop te scoren. Dit heb je nodig: een aubergine, aardappels, een spaanse peper, 4 eieren, een courgette, een uitje, 2 paprika's, een teentje knoflook en wat olijfolie en gedroogde tijm. 

Groene pilav

De meeste ingrediënten van deze groene pilav heb je vaak al wel in huis: ui, knoflook, rijst, bouillon, kaneel, tijm, peper en olijfolie. Vul dit aan met diepvrieserwtjes en bladspinazie uit de diepvries (altijd een goede budget optie!), wat zonnebloempitten, gember en zachte geitenkaas en je krijgt een snel, goedkoop, smaakvol gerecht met 250 gram groente per persoon.

Groentebowl met kikkererwten en hummus

Budget koken betekent absoluut niet saai of kleurloos koken! Dat bewijst deze vrolijke groentebowl wel (met maar liefst 300 gram groente pp!). Als je een Turkse winkel in de buurt hebt, probeer dan de ingrediënten daar te scoren, dat scheelt vaak in de prijs.