Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Maïs
Maïs
Maïs
Maïs
Maïs
Maïs

Maïs

Nu in seizoen
Groenten
Koelkast
Maïs
Maïs
Maïs
Maïs
Maïs
Maïs

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten. Naast de welbekende gele kleur bestaan er ook donkerrode, witte, blauwe, violette en zwarte soorten.

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Je kunt alle kanten op met verse suikermaïs. Je kunt de maïs koken, stomen, grillen op de barbecue, in de oven klaarmaken of bakken. Maïskorrels uit blik of pot kun je direct verwerken in je maaltijd, zoals een Mexicaanse tortilla, salade, roerbakgerecht of omelet.

Maïs koken
De meeste mensen koken de maïskolf. Kook de maïskolven zo’n 5 - 7 minuten. Als de kleur donkergeel is, is de maïs gaar. Maïs die 20 - 30 minuten gekookt heeft, is taai en niet lekker.

Maïs stomen
Als je zoveel mogelijk vitamines en mineralen wil behouden, dan kun je de maïskolf ook stomen. Maak uiteraard de kolf eerst schoon. Laat de kolf daarna stomen. De suikermaïs is gaar als je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt halen.

Maïs op de barbecue
Je kunt de maïs het beste eerst even voorkoken, zoals hierboven beschreven staat. Kook de maïskolven kort zodat ze net niet helemaal gaar zijn. Gril de suikermaïs dan op de barbecue tot de kolf mooi goudgeel is met hier en daar een donkerbruine korrel.

Maïs bakken
Maak de maïskolf schoon en snijd de korrels eraf. Doe wat olijfolie in de pan en bak de korrels in 5 - 10 minuten op laag vuur beetgaar.

Maïs in de oven
Je kunt suikermaïs ook in oven roosteren. Maak de kolf schoon en rol deze in aluminiumfolie. Rooster de kolf daarna in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20 - 25 gaar.

Maïs schoonmaken

Het is handig om de maïskolf eerst te garen en daarna pas de korrels te verwijderen. Je kunt ze er dan namelijk zonder moeite afschrapen met een vork. Wel eerst even schoonmaken natuurlijk.

Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snijd de beide uiteinden af. Was de kolven. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard.

Informatie

Maïs kopen

Zelf maïs kweken

Hoeveel weegt maïs?

Tip

Maïs smaak

Recepten met Maïs

Meer recepten
Corn chowder met pittige broodrepen en pinda's

Corn chowder met pittige broodrepen en pinda's

250gr groenten p.p.

Maïskolf met citroensaus

Maïskolf met citroensaus

175gr groenten p.p.

Mexicaanse tortilla met spruitjes

Mexicaanse tortilla met spruitjes

355gr groenten p.p.

Meer recepten

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie312 kj (74 kcal)
Vet totaal1.4 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd1.4 gr
Koolhydraten11.6 gr
waarvan suikers8.1 gr
Voedingsvezel2.5 gr
Eiwit2.5 gr
Zout0 mg
Retinol act. equivalent3 mcg
Vitamine B10.12 mg
Vitamine B20.07 mg
Nicotinezuur1.7 mg
Vitamine B60.1 mg
Folaat equivalenten34 mcg
Vitamine C7 mg
Vitamine E0.9 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Carob

Carob

Groenten
Koel & donker
Okra

Okra

Nu in seizoen
Groenten
Sapodilla

Sapodilla

Fruit
Koelkast
Carob

Carob

Groenten
Koel & donker
Okra

Okra

Nu in seizoen
Groenten
Sapodilla

Sapodilla

Fruit
Koelkast
Meer groenten en fruit