Aalbessen

De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De aalbes is er in de rode, roze of witte variant. Rode aalbessen zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. De bessen groeien in trossen. Rode bessen zijn een bron van vitamine C. Deze vitamine kan je helpen bij een goede weerstand.

OOK WEL GENOEMD:

Bes
Bessen
Aalbes
Ga naar:

Informatie

Aalbessen kopen en bewaren

Koop rode bessen die er vers, glad en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd gaat snel in kwaliteit achteruit. Probeer de rode bessen na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.

Portiegrootte

Een schaaltje aalbessen weegt 100 gram.


Teelt en seizoen

De aalbes heeft de Latijnse naam Ribus rubrum.

Er zijn verschillende teeltmethoden.
1. Regenkappen:
Het overgrote deel van de rode bessen wordt geteeld onder regenkappen. Op deze manier worden de bessen beschermd tegen de regen. Vanaf juni tot augustus worden de bessen geplukt.

2. Glazen kassen:
Rode bessen kunnen ook geteeld worden in glazen kassen. Deze bessen worden in april geplukt.

Om de 8-9 jaar wordt de rode bessenstruik vervangen. Dit wordt rooien genoemd, de bessenstruik wordt dan uit de grond getrokken.

De rode bessenstruik heeft in het midden een grote tak, de harttak. Deze harttak groeit naar boven, de andere takken groeien opzij. De fruitteler buigt de zijtakken met de hand naar beneden. De fruitteler doet dit als het vochtig is, dan zijn de takken buigzaam. Op deze manier kan er meer zonlicht bij komen. Dit bevordert de groei van de bessen.

De bessen hangen in trossen aan de struik. Een tros is 4-8 cm lang. Een struik heeft een opbrengst tot 3-4 kilogram bessen.

Tip

Een schaaltje van dit heerlijke zomerfruit is ongeveer 100 gram en telt mee als 1 keer fruit. Samen met yoghurt of kwark en ander zachtfruit is het een heerlijk fruitig toetje!

Gebruik aalbessen ook eens in een hartig gerecht.

Aalbessen smaak

Aalbessen hebben een friszure smaak. Je kunt ze zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook gebruiken:

  • In magere yoghurt, vla zonder toegevoegd suiker en met sorbetijs. 
  • In fruitsalade en bowl. 
  • Als vulling van een omelet of volkorenpannenkoekjes. 
  • Met kwark als vulling voor kant-en-klare vlaaibodem. 
  • In jam of compote. 
  • In taarten of als decoratie op gebak.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Algemeen
Energie
kj
152
Energie
kcal
36
Eiwit
gr
1.1
Eiwit plantaardig
gr
1.1
Koolhydraten
gr
4.4
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.08
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
2
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
20
Fosfor
mg
40
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec