Bergamot

De bergamot, ook wel bergamia genoemd, is een kleine ronde en zure citrusvrucht. De naam bergamot heeft deze citrus te danken aan zijn plaats van herkomst, Bergamo in Italië. De Grieken noemen de bergamot 'Pergamonto' wat zou verwijzen naar het oude Pergamon (nu Bergama, Turkije). De schil van de bergamot citrus wordt gebruikt om bergamotolie van te maken. Deze etherische olie wordt veelal gebruikt in parfums en andere cosmetica. Mogelijk dat je dus al eens kennis hebt gemaakt met de bergamot citrus.

OOK WEL GENOEMD:

Bergamia
Ga naar:

Informatie

Bergamot kopen en bewaren

Bij het kopen van een bergamot moet je letten op de stevigheid en de gladheid van de schil, omdat deze kenmerken duiden op rijpheid en aroma, en zoek naar een heldere oranje tot gele kleur, omdat dit de vruchtige smaak aangeeft. Een bergamot kan je het beste in de koelkast bewaren. Gekoelde bergamotten zijn tot wel 5 weken houdbaar, terwijl ongekoelde bergamotten slechts 1 tot 2 weken houdbaar zijn. Het is daarom belangrijk om bergamotten in de koelkast te bewaren om hun houdbaarheid te verlengen.

Bergamot herkomst

De herkomst van bergamot is niet helemaal te zeggen. Hoewel het niet precies duidelijk is waar de oorsprong ligt, zijn Italië en Griekenland twee landen die vaak in verband worden gebracht met de oorsprong van deze citrusvrucht. Bergamot is al lange tijd een belangrijk ingrediënt in parfums, vooral in de Italiaanse parfumindustrie. Het wordt ook gebruikt in thee en andere culinaire toepassingen.

Bergamot smaak

De exotische bergamot vrucht heeft een milde bitterheid, gecombineerd met een lichte zuurheid en zoete smaak. Bergamot wordt vaak gebruikt in de parfumindustrie vanwege de unieke geur, maar het wordt ook steeds populairder als ingrediënt in verschillende gerechten en dranken, zoals Earl Grey-thee en verschillende cocktails.

Bron: Fruituitzuid.nl

Verkrijgbaar als

Meer groenten en fruit

Verkrijgbaarheid bergamot

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec