Cherimoya

De cherimoya wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. Het is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Het vruchtvlees is wit en romig met oneetbare (giftige) pitten. De smaak doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom. Heerlijk en gezond! De vrucht is rijp als de schil zwart begint te kleuren, daarna kun je de cherimoya niet lang meer bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Cherimoya
Jamaica-appel
Ga naar:

Informatie

Cherimoya kopen en bewaren

Koop alleen gave exemplaren. Een cherimoya is rijp als het vruchtvlees licht in te drukken is. En als de schil van groen naar zwart begint te kleuren, dan kun je hem nog 2-3 dagen bewaren. 

Cherimoya teelt en seizoen

Omdat er bij opgravingen in Peru zaden van deze vruchten gevonden zijn, wordt de conclusie getrokken dat de cherimoya al bekend was bij de Inca’s.

Cherimoya groeit aan een struik/boom die in droge tijden zijn blad verliest. De vrucht wordt in Chili en China geteeld, maar komt ook uit het Middellandse Zeegebied. Spanje is een van de grootste producenten van cherimoya’s ter wereld. De teelt vindt met name plaats in het zuidelijke gelegen Andalusië, in de provincie Granada.

De cherimoya is er het hele jaar door, maar wordt slechts beperkt geïmporteerd.


Tip

Kom je deze bijzondere vrucht eens tegen? Grijp je kans en eet hem snel op! Je kunt 'm namelijk niet lang bewaren. Een vrucht weegt wel 250 tot 500 gram. Dan heb je meteen 1 tot 2 keer je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit gegeten!

Cherimoya smaak 

De smaak van een cherimoya doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom. Heerlijk dus en ook nog eens gezond!

De cherimoya kun je lekker uitlepelen, maar je kunt de vrucht ook zo gebruiken:  

  • Pureren en mengen met magere/halfvolle yoghurt of sorbetijs tot shakes.
  • In stukjes door fruitsalades.
  • Stukje vruchtvlees omwikkelen met (rauwe) ham, als borrelhapje.

Recepten met cherimoya

Meer recepten

Verkrijgbaarheid cherimoya

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec