Kiwi

De kiwi is een ovale vrucht. De schil is donkergroen/bruin en licht behaard. Het vruchtvlees is bij een groene kiwi grasgroen van kleur en ligt om een witte kern heen. Het vruchtvlees bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes. Kiwi's zijn er ook in een gele variant. Deze is iets zoeter en heeft een gladde schil.

OOK WEL GENOEMD:

Kiwi
Ga naar:

Informatie

Kiwi kopen

Koop kiwi's als ze nog stevig zijn. Laat ze bij omgevingstemperatuur rijpen op de fruitschaal. Kies gave exemplaren zonder vlekken.

Wanneer is de kiwi rijp? Als bij een lichte vingerdruk rond de steelaanzet meegeeft.

Portiegrootte

Per stuk (zonder schil): 75 gram
Per stuk (met schil): 90 gram
Plakje/schijfje: 10 gram


Teelt

De kiwi is een ovale vrucht. De vrucht heeft een lengte van ca. 7 cm.

De schil is donkergroen/bruin en licht behaard. Het vruchtvlees is bij een groene kiwi grasgroen van kleur en ligt om een witte kern heen. Het vruchtvlees bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes.

De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden.

Kiwi's zijn er ook in een gele variant. Deze is iets zoeter dan de groene variant en heeft een gladde schil.

De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw-Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar toen wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel ‘kiwi’s’ genoemd. De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes. Aanvoerlanden zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Griekenland, Frankrijk, Italië en Chili.

De vrucht wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar.

Van mei tot december worden kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland, Italië en daarna tot en met mei is Chili aan de beurt.

Film: Waar komt de kiwi vandaan?

Tip

Eén flinke, sappige kiwi is al een derde van je dagelijkse portie fruit!

Wil je de rijping versnellen? Doe de kiwi’s dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak.

Kiwi smaak

De kiwi is friszoet en lichtzuur.

Je kunt ze in z’n geheel eten, een heerlijk tussendoortje. Maar je kunt ze ook zo gebruiken:

  • In fruitsalades. 
  • Op vruchtentaarten, schuimgebak en sorbetijs. 
  • Als borrelhapje aan een prikker met een blokje 30+ kaas. 
  • Let op met de combinatie van kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en krijgen een bittere bijsmaak, en gelatine verliest de bindkracht. Kiwi uit blik of geblancheerde (even aan de kook gebrachte) kiwi heeft dit
  • effect niet. Hetzelfde geldt voor ananas, mango en papaja!

Consumptiecijfers

De kiwi staat op plek 8 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Algemeen
Energie
kj
286
Energie
kcal
68
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0.9
Koolhydraten
gr
12.2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
3
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
1.4
Vitamine B1
mg
0.01
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
3
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
30
Fosfor
mg
34
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec