Meiraap

De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.

OOK WEL GENOEMD:

Herfstraap
Meiraap
Raap
Ga naar:

Informatie

Meiraap kopen

Meirapen kun je alleen in het voorjaar kopen. Ze zijn vroeg gezaaid en heten dan MEIraap.

Verse meiraap voelt stevig aan en heeft sappig groen loof. Laat meirapen met vlekken of bruin loof liggen, die zijn oud en niet vers. Dan zijn ze niet meer lekker en worden ze bitter van smaak.

Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als HERFSTraap. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Dit loof kun je overigens gewoon eten.

Portiegrootte

1 stuk = 150 gram


Teelt 

In Nederland vind je meiraap met name uit de biologische landbouw, maar in België en Frankrijk worden ze ook volop regulier geteeld. De plant wordt alleen in het voorjaar geteeld, omdat hij niet winterhard is.

Ze zijn dus alleen in het voorjaar en de lente te koop. Ze zijn vroeg gezaaid en heten dan MEIraap. Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als HERFSTraap.

Tip

Reken op ongeveer 1,5 meiraap per persoon om zo je portie groenten binnen te krijgen.

Meiraap smaak

Meiraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte meiraap doet denken aan aardappels.

Meirapen combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgette of doperwtjes of bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei.

Recepten met meiraap

Meer recepten

Voedingswaarden meiraap

Algemeen
Energie
kj
118
Energie
kcal
28
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0
Koolhydraten
gr
6.43
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
0
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.03
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
67
Zout
mg
0.17
Calcium
mg
30
Fosfor
mg
27
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid meiraap

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec