Mierikswortel

De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.

OOK WEL GENOEMD:

Mierikswortel
Ga naar:

Informatie

Mierikswortel kopen

Verse mierikswortel is bijna niet te koop in de supermarkt. Probeer het daarom eens bij je groenteboer. Wanneer je een verse mierikswortel hebt weten te bemachtigen, is het belangrijk dat je een stevige wortel koopt, die geen zachte of beschadigde plekken heeft. 

Geraspte mierikswortel is overigens wel bijna overal verkrijgbaar in een potje.

Zelf mierikswortel kweken

Mierikswortel is een hele sterke en taaie plant. Hij is prima in staat de winter te overleven en verspreidt zich snel over je tuin. Wil je meer weten over hoe je je eigen mierikswortel kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt mierikswortel?

1 theelepel = 3 gram


Teelt 

Mierikswortels zijn de wortels van planten met grote bladeren en lange stelen. Eind mei bloeit de plant met witte bloemen. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd.  

Tip

De mierikswortel levert een kleine, maar pittige bijdrage aan je dagelijkse portie groente!

Mierikswortel smaak

De smaak lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Mierikswortel werd bij de oude Grieken al gebruikt als smaakmaker. Ook in de Joodse keuken wordt het veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het Paasdiner. Het Japanse ‘zusje’ van mierikswortel is wasabi, een variant die nog veel pittiger smaakt.

Recepten met mierikswortel

Meer recepten

Verkrijgbaarheid mierikswortel

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec