Purpura

De Purpura is een auberginesoort. De Purpura komt uit Italië, waar hij erg populair is. Hij valt op door zijn ronde vorm en prachtige paars-witte kleuren. De Purpura heeft een volle, stevige smaak met frisse aroma's. Het vruchtvlees is stevig. Hierdoor is de Purpura zeer geschikt om te grillen en te bakken. Dan krijgt de Purpara snel een heerlijk karamelkorstje.

OOK WEL GENOEMD:

Aubergines
Vruchtgroente
Aubergine
Purpura
Ga naar:

Informatie

Purpura kopen

Aubergines moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Het kroontje hoort frisgroen te zijn.

Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug. 

Portiegrootte

Gaar
Opscheplepel: 60 gram


Teelt en seizoen

Aubergines groeien in Nederland in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de aubergineplant. Dankzij de teelt in kassen zijn de Nederlandse aubergines perfect van kwaliteit en bijna jaarrond beschikbaar.

Een aubergineteler waant zich dagelijks in de tropen. 's Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Bij deze hoge temperaturen wordt een hoge luchtvochtigheid aangehouden waardoor het tropische gevoel nog verder wordt versterkt. Aubergineplanten worden ongeveer 5 meter hoog. Aan de plant bloeien telkens meerdere bloemen tegelijk, waardoor ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo'n 150 aubergines aan één plant.

Het verzorgen van de planten gebeurt nog grotendeels met de hand. Dagelijks knippen medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met een schaartje af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de aubergines beschadigen. Na het plukken sorteert men de aubergines op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt men deze volgens specificaties van de supermarkten.

Hommels en bijen zijn zeer belangrijk in de teelt van aubergines. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van de bloemen. Zonder hommels en bijen geen aubergines. Auberginetelers werken veelal samen met imkers die de bijenkasten in de kas plaatsen. Per 5.000 m² aubergineplanten (= ongeveer 1 voetbalveld) wordt 1 bijenkast geplaatst.

Om de planten ongestoord te laten groeien, worden de groeiomstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk gehouden. Vaak wordt daarvoor een klimaatcomputer ingezet. Deze zorgt voor het ideale klimaat rond en onder de plant. Temperatuur, luchtvochtigheid en water geven bij de wortels worden zo optimaal geregeld.

Aubergineplanten staan met hun voeten in substraat, een natuurproduct dat telen in de grond overbodig maakt. De planten kunnen er goed in wortelen. Door het substraat kan de teler precies de hoeveelheid voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft, worden opgevangen en opnieuw gebruikt. In substraat zitten bovendien nauwelijks ziektekiemen. De plant wordt daardoor minder snel ziek. Het substraat kan na de teelt opnieuw worden gebruikt. Als substraat wordt naast steenwol ook wel gewerkt met kokosvezel of kleikorrels.

Tip

Je kunt Purpura perfect combineren met courgette, rode ui, pompoen, rode paprika en venkel. Zo wordt het een eitje om je aan je dagelijkse portie groente van 250 gram te komen.

Purpura smaak

De Purpura heeft een volle, stevige smaak met frisse aroma's. Het vruchtvlees is stevig. Hierdoor is de Purpura zeer geschikt om te grillen en te bakken. Dan krijgt de Purpara snel een heerlijk karamelkorstje.

De Purpura combineert perfect met:

  • Courgette, rode ui, pompoen, rode paprika en venkel.
  • Hüttenkäse of mozzarella.
  • Tonijn, zeebaars of witvis.
  • Kip, kalkoen, varken, kalf of lam.
  • Basilicum, dragon, peterselie, venkelzaad, dille en koriander.

Recepten met purpura

Meer recepten

Voedingswaarden purpura

Aubergine rauw
Aubergine gekookt
Algemeen
Energie
kj
84
Energie
kcal
20
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
6
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
2
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
10
Fosfor
mg
12
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid purpura

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec