Stoneleeks

Stoneleeks hebben wat weg van bosuitjes, ze zijn alleen langer en dunner. De stengeluien hebben een pittige en frisse smaak. Van stoneleeks kun je het witte deel en het groene gedeelte gebruiken. De oorsprong van deze groente ligt in Noordoost-Azië. Hier werd de groente geteeld op kiezelachtige lavagrond. Aan die grond dankt deze uisoort zijn naam.

OOK WEL GENOEMD:

Stoneleeks
Stengel ui
Ga naar:

Informatie

Stoneleeks kopen

Het groen moet diepgroen en het wit moet wit zijn. Koop bij voorkeur stoneleeks zonder beschadigingen.

Portiegrootte

Stengel: 40 gram

Teelt

Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.


Tip

Stoneleeks zijn dan wel lang en dun, toch tellen ze mee voor je dagelijkse portie groenten!

Stoneleeks smaak

Stoneleeks hebben een pittige en frisse smaak. Deze smaak past perfect in stoofschotels, roerbakgerechten, soepen en sauzen.

Stoneleeks kun je zo gebruiken:

  • In een Oosters roerbakgerecht.
  • In soepen zoals een aardappel-stoneleek soep, champignonsoep of pittige mosterdsoep.
  • In (pasta)sauzen.
  • In een omelet.
  • Rauw in fijne ringetjes over salades.
  • In een jus.

Consumptiecijfers

Consumptie van stoneleeks is onbekend. Over de veel gegeten ui weten we het volgende. Ui staat op nummer 1 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Algemeen
Energie
kj
129
Energie
kcal
31
Eiwit
gr
1.5
Eiwit plantaardig
gr
1.5
Koolhydraten
gr
4.2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
9
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.3
Vitamine B1
mg
0.02
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
6
Zout
mg
0.02
Calcium
mg
91
Fosfor
mg
32
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec