Tangor

De tangor is een kruising van de tangerine en sinaasappel. Vandaar ook de naam: ‘tang’ is afkomstig van tangerine en ‘or’ van het Engelse woord voor sinaasappel, orange. De tangor is makkelijk te pellen en vol van smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Mandarijnen
Tangor
Mandarijn
Ga naar:

Informatie

Tangor kopen

De schil moet glanzen en geen rimpels of schimmels hebben.

Teelt

De tangor is een hybride van de tangerine en sinaasappel. De tangerine is op zijn beurt weer een soort mandarijn, die oorspronkelijk afkomstig is uit Marokko.

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht.

Er bestaan veel soorten mandarijnen. Grofweg kun je ze indelen in vier typen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn. De kleur varieert van groengeel tot diep oranje.

Aanvoerlanden zijn onder andere Spanje en Marokko.

Tegenwoordig zijn er ook veel soorten mandarijn zonder pit te koop, zoals de Clementina of de Satsuma.


Tip

Twee tangor vruchten tellen mee voor 1 stuk fruit.

Tangor smaak 

De vruchtvlees van de tangor is zoetzuur en vol van smaak.

De tangor is heerlijk uit het vuistje, maar je kunt tangor ook zo gebruiken:

  • In magere kwark met rozijnen en nootjes.
  • In trifle, op taarten en gebak.
  • In salades en vruchtensalade.
  • In een vlaflip met magere yoghurt en wat vla.
  • Uitgeperst verwerken in smoothies en alcoholvrije cocktails.

Consumptiecijfers

De tangor is een kruising tussen een tangerine (soort mandarijn) en een sinaasappel, van deze fruitsoorten is wel bekend hoeveel ervan gegeten wordt. Mandarijn staat op plek 4 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten. Sinaasappel staat op plek 5 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten.

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec