Vlierbessen

Vlierbessen zijn super gezond en bevatten veel vitamine A, B6 en C. Vlierbessen hebben een uitgesproken smaak, daarom zijn de bessen vooral geschikt om verder te verwerken tot bijvoorbeeld sap of thee. Vlierbessen bevatten van nature een licht giftige stof, dat met koken onschadelijk gemaakt wordt.

OOK WEL GENOEMD:

vlierbessen
bes
vlierbes
bessen
Ga naar:

Informatie

Vlierbessen kopen

Koop vlierbessen die er vers, mooi en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd, zal snel in kwaliteit achteruitgaan. Probeer de vlierbessen daarom na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.

Vlierbessen bereiden en bewaren

Op Veggipedia is meer te lezen over hoe je de vlierbessen kan bereiden en bewaren. Was de vlierbessen en verwijder de takjes. Kook de vlierbes altijd voordat je de bes verder verwerkt.

Van vlierbessen wordt vaak vlierbessensap gemaakt.

Zijn vlierbessen giftig?

In rauwe vlierbessen komt van nature een giftige stof voor. Eet de bessen niet rauw. Kook de vlierbessen, dan maak je de giftige stof die van nature in de bessen zit onschadelijk.

Zelf vlierbessen kweken

Vlierbesstruiken kun je zeer gemakkelijk zelf kweken in je tuin. Ze hebben geen speciale grond nodig en kunnen in zowel de volle zon als in de half schaduw staan. Wil je meer weten over hoe je je eigen vlierbessen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.


Teelt vlierbessen

Wereldwijd bestaan er meerdere soorten vlierbessen. Drie soorten vlierbessen zie je veel terug in Nederland: de gewone vlierbessenstruik met zwarte bessen, de trosvlier met rode bessen en de kruidvlier. De kruidvlier komt veel in het wild voor.

De vlierbes is een veel voorkomende boom in Nederland. De vlierbes is te vinden in bossen, stadsparken, tuinen, langs weilanden en zelfs in de duinen. Je kunt de struiken ook makkelijk zelf kweken in je tuin.

De besjes van de vlierbes zijn eigenlijk kleine steenvruchten. Een besje bevat zo'n 3 pitjes.

Vlierbessen smaak

Het sap van de vlierbessen heeft een uitgesproken, soms wat weeïge smaak. Vlierbessen kun je zo gebruiken:

  • In vlierbessenjam
  • In vlierbessensap
  • In vlierbessensiroop
  • In vlierbloesem siroop (lekker over ijs of pannenkoeken)
  • In vlierbloesembeignets
  • In thee (bladeren of bloesem).

Verkrijgbaarheid vlierbessen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec