Zuurkool

De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Zuurkool begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd. De rest wordt in fijne reepjes gesneden. De gesneden witte kool wordt licht gezouten. Zuurkool is verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. Je kunt voorverpakte zuurkool het beste koel en donker bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Kool
Ga naar:

Informatie

Zuurkool kopen en bewaren

Zoals bij alle koelverse producten, controleer je even de houdbaarheidsdatum. Voorverpakte zuurkool kun je na aankoop het beste koel en donker bewaren.

Gaat het om een geopende verpakking zuurkool? Een geopende verpakking kun je nog 5 dagen in de koelkast bewaren.

Liggen er meerdere varianten zuurkool? Kijk welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden.

Portiegrootte

Gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram

Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Zak: 500 gram
Per stuk: ca. 1500 gram


Teelt en seizoen

De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Zuurkool begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd. De rest wordt in fijne reepjes gesneden. De gesneden witte kool wordt licht gezouten. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost.

In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord. Dit deed hij om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen!

Filmpje: Kool telen in je eigen moestuin en informatie over zuurkool.

Tip

Zuurkool bevat veel zout. Daarom kun je zuurkool niet meetellen om aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram te komen.

Zuurkool smaak

Zuurkool is mildzuur van smaak.

Zuurkool kun je zo gebruiken:

  • Gekookt met gekookte aardappelen.
  • Als stamppot met gepureerde (kruimige) aardappelen.
  • In salade met banaan en rozijnen.
  • In salade met peer en mandarijn.
  • In stamppot met stukjes verse ananas (op ananas uit blik op eigen sap). 
  • In een roerbakschotel met tomatenpuree en paprikapoeder (de milde of pittige).
  • In een roerbakschotel met goulashkruiden.
  • Koud of opgewarmd op volkorenbrood met 30+ kaas of ham.
  • Bij een hotdog.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Kool zuur- rauw
Kool zuur- gekookt
Algemeen
Energie
kj
55
Energie
kcal
13
Eiwit
gr
1.1
Eiwit plantaardig
gr
1.1
Koolhydraten
gr
0.6
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
600
Zout
mg
1.5
Calcium
mg
62
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec