Appel-gemberjam zonder suiker
Per Persoon
50 gram fruit
Boodschappenlijst
100 gram verse gemberwortel
1 kg appels
1 eetlepel citroensap
poedervormig of vloeibaar geleermiddel naar keuze
15 ml vloeibaar zoetstof of 5 eetlepels poedervormige zoetstof
Bereidingswijze
Nog nooit zelf jam gemaakt? Wij helpen je! Voor dit recept voor appelgemberjam (zonder suiker!) heb je ook 2-3 jampotten nodig.
- Maak jampotten en eventuele deksels schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
- Schil de gemberwortel en snijd de gember heel fijn. Kook de gember 20 minuten in 200 ml water.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Breng de appels met het vocht met de gember en het citroensap aan de kook.
- Voeg het geleermiddel aan het vruchtenmoes toe. Kook de massa al roerend 1 minuut goed door.
- Roer er van het vuur af de zoetstof door.
- Vul de schone potten tot aan de rand met de kokende jam en sluit de potten direct met schone twist-off deksels. Zet de potten daarna direct op de kop.
- Na ca. 10 minuten hoor je een `plop'. Er is een vacuüm ontstaan, waardoor de kans op bederf sterk vermindert. Zet na een half uur de potten weer rechtop.
Bron: Voedingscentrum
Voedingswaarde per persoon