Heerlijke ovengerechten voor de koude dagen
27 november 2025
Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, is er niets fijner dan een lekkere ovenschotel. Wintergroenten lenen zich hier perfect voor: ze zijn stevig, smaakvol en combineren makkelijk met andere ingrediënten in de oven. In deze blog vind je vier smakelijke ovengerechten die je zonder al te veel moeite klaar kunt maken.

1. Ovenschotel met spruitjes en wortel
De ovenschotel met spruitjes en wortel is een warme, klassieke ovenfavoriet waarin spruitjes en wortel worden gecombineerd met romige aardappelpuree, geraspte kaas en een laagje broodkruim voor een krokante bovenkant. Het is zo’n gerecht dat meteen de keuken vult met een lekkere geur en perfect werkt op avonden waarop je behoefte hebt aan iets hartigs en geruststellends. De oven doet het meeste werk, terwijl jij intussen iets anders kunt doen.

2. Broccoli ovenschotel met Romesco saus
Een verrassender optie is de broccoli ovenschotel met Romesco saus, waarin broccoli, paddenstoelen en aardappel worden gecombineerd met een Spaanse Romesco saus van paprika en amandel. Deze saus geeft een diepere, iets rokerige smaak die het gerecht meteen bijzonder maakt zonder moeilijk te zijn. Het is een ideale ovenschotel voor wie nét even iets anders wil dan de klassieke combinaties, maar toch een voedzame maaltijd wil serveren.

3. Bloemkool en venkel uit de oven met avocado-tahini dip
De bloemkool en venkel uit de oven met avocado-tahini dip laat zien hoe eenvoudig groente uit de oven kan schitteren. De bloemkool en venkel karamelliseren zachtjes, waardoor hun natuurlijke zoetheid naar voren komt, terwijl de avocado-tahini dip zorgt voor een romige, frisse tegenhanger. Dit gerecht is bovendien volledig plantaardig en ideaal als licht hoofdgerecht, maar doet het ook uitstekend als luxe bijgerecht tijdens een maaltijd.

4. Frittata van zoete uien en rettich (of rammenas)
Tenslotte is de frittata van zoete uien en rettich (of rammenas) een ovengerecht dat eenvoud en comfort mooi combineert. De zoete uien zorgen voor zachtheid, terwijl rettich een subtiele bite toevoegt die het geheel interessant houdt. Dankzij de eieren en geitenkaas ontstaat een luchtige, hartige frittata die perfect is als warme lunch of snelle avondmaaltijd. Het gerecht bewijst dat je met weinig ingrediënten toch veel smaak kunt creëren.
