3x recepten met andijvie maar dan net wat anders

Het is buiten grauw, grijs en koud. Tijd voor een opkikker! En wat helpt daar beter bij dan andijviestamppot? Lekker, voedzaam en gezond. Maar andijvie kun je op veel andere manieren gebruiken dan alleen in (de klassieke) stamppot. Waar combineer jij andijvie mee?

1. In salades

Andijvie is uitstekend om te gebruiken als basis voor een salade (net als verse spinazie overigens). Daar dacht foodblogger Simone's Kitchen ook zo over. Zij bedacht deze maaltijdsalade met andijvie, kipfilet en krieltjes. Een lunchsalade is ook makkelijk te maken van andijvie, zoals deze zoetzure andijviesalade met kruidencroutons. Lekker bij je boterham! Of maak er een volwaardige lunchsalade van door kaas, granen, noten, vlees of vis aan toe te voegen.

 

2. In stamppot

Andijviestamppot is natuurlijk altijd een goed idee. Naast de originele versie met rookworst, spekjes en jus kun je vele varianten maken. Wij raden je deze koolraapstamppot met rauwe andijvie, champignons en kipfilet aan. Ook een lekkere combi is zongedroogde tomaatjes met champignons, blokjes komijnekaas en vegetarische balletjes. Een goede optie voor de vegetariërs onder ons. 

3. Roerbakken/wokken

Rauwe andijvie heeft een licht bittere smaak. Daardoor kan het zijn dat je het lekkerder vindt om deze groente te roerbakken/wokken. Voeg kruiden toe die je zelf lekker vindt, zoals knoflook, bosui, sesamzaad en gember in dit recept. Maar andere kruiden kunnen natuurlijk ook! Lekker als bijgerecht voor bij je lunch of avondmaaltijd.

Kijk voor meer informatie op de andijviepagina van Veggipedia. Wist je bijvoorbeeld dat andijvie rijk is aan vitamine A en C?