Appels: het meest gegeten fruit in Nederland

De appel is de meest gegeten vrucht in Nederland. Dit kun je zien aan het gigantische aanbod aan verschillende soorten appels in de supermarkt en bij de groenteboer; van Elstar tot Jonagold tot Goudreinet. Al die verschillende soorten hebben allemaal een eigen smaak, textuur en toepassing, maar weet jij het verschil? En wist je dat sommige appels gezonder blijken te zijn dan andere?

De 'ademhaling' van appels

De populariteit van de appel is deels te danken aan het geschikte klimaat in Nederland voor de teelt. Veel appels worden geteeld in de Betuwe (Gelderland), Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Bij de oogst in de late zomer en herfst slaan appeltelers hun oogst op in koelhuizen, zogenaamde ULO-koelhuizen (Ultra Low Oxygen). Zoals de naam als doet vermoeden wordt in deze koelhuizen bijna alle zuurstof verwijderd waardoor de 'ademhaling' van de appel nagenoeg wordt stopgezet. Dit zorgt ervoor dat de appels lang houdbaar zijn en bijna het hele jaar te koop zijn.

Smaken verschillen

De drie populairste Nederlandse appelsoorten zijn Elstar, Goudreinet en Jonagold. De Elstar is een geelgroene, stevige appel met een rode blos en zoetzure smaak. Het dankt zijn naam aan de geestelijke vader, Arie Schaap uit Elst ('Elst-Ar'). De Goudreinet is een stevige, zure appel met een gele en rode (doffe) kleur. Deze appel is perfect om te gebruiken voor appeltaart of appelmoes omdat het zijn structuur en smaak behoudt bij het koken. De Goudreinet is daarentegen minder populair om uit het vuistje te ten doordat de schil wat ruw en droog is. De Jonagold is een stevige appel met een zoetzure smaak. Het is een kruising van de rassen Golden Delicious en Jonathan, waar haar naam ook van is afgeleid.

Koken met appel

Appels zijn enorm veelzijdig. Je kunt ze warm of koud eten, natuurlijk als tussendoortje, maar ook tijden het ontbijt, de lunch of het avondeten. Gebruik appels bijvoorbeeld in salades, op volkorenbrood met kaneel, door havermout of yoghurt, in een pakketje uit de oven met rozijnen, in appelmoes/compote of natuurlijk in appeltaart. Kijk hier voor lekkere recepten met appel en dan kun je meteen aan de slag!

Bewaar appels voor gebruik op een koele plek of in de koelkast, dan blijven ze tot wel 4 weken goed. Wil je juist dat je appel sneller rijpt? Leg deze dan naast een banaan op de fruitschaal.

Rode appels gezonder dan groene?

Naast dat appels lekker zijn, zijn ze ook hartstikke gezond! Ze kunnen bijdragen aan het verlagen van LDL-cholesterol in je bloed, wat een risico is voor hart- en vaatziekten. Wel lijkt het erop dat rode appels gezonder zijn dan groene appels. Dit beweert gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Rode appels bevatten namelijk 10-18% meer voedingsvezels dan groene appels. Om deze voedingsvezels binnen te krijgen moet je je appel niet schillen, want daar zitten juist veel voedingsvezels in. Die voedingsvezels zijn goed tegen hart- en vaatziekten, het voorkomen van diabetes type 2, een goede darmfunctie en stoelgang, het verlagen van het risico op kanker en het behouden van een gezond gewicht. Wat een superfood!

Leuk om te weten , maar veel verschil zal dit uiteindelijk  niet maken op je hele voedingspatroon. Het is vooral belangrijk dat je kiest voor verschillende kleuren groenten, zo eet je namelijk gevarieerd! Dus, ga voor kleur!