De stevige knol van de selderijplant: knolselderij

In de januarikalender staat vandaag de knolselderij in de schijnwerpers. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden als de blad- en bleekselderij. Knolselderij is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de winkel gelegd.

Bij het kopen van knolselderij is het belangrijk dat je let op de stevigheid van de knol en of de groente droog is. Als er blad aan zit, dan moet dit frisgroen zijn. Je kunt knolselderij na aankoop het beste op een koele, droge plek bewaren. Knolselderij heeft een milde, kruidige en lichtzoete smaak en is lekker in combinatie met andere groenten.

Om jou een idee te geven wat je allemaal kan met een knolselderij hebben we in deze blog verschillende recepten bij elkaar gezet. Zo zet jij in een korte tijd een gerecht boordevol groenten op tafel, waarin knolselderij een rol speelt.

Tip: knolselderij is lekker stevige winterkost. Zo’n grote knol telt flink mee voor je portie groenten, zeker als je deze ook nog combineert met andere groenten zoals wortel of ui. Reken 350 gram knolselderij per persoon voor 250 gram op je bord.

Knolselderij-knoflooksoep

Voor 2 personen

Niet alleen is knolselderij lekker in erwtensoep, maar je kan deze ook verwerken tot een eigen soep. In dit recept staat de knolselderij centraal en wordt gecombineerd met knoflook, ui en kipfilet. Dit gerecht kan je aanvullen met een volkorenboterham of bruin stokbrood.

Dit gerecht bevat 280 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

Salade met knolselderij, pecannoten en mandarijn

Voor 4 personen

Knolselderij kan ook een basisingrediënt zijn voor een lekkere salade. In de salade wordt de knolselderij samengevoegd met citroen, munt, mandarijn, appel, pecannoten, cranberry's en rucola. Het voordeel van een salade is dat je zelf extra ingrediënten kan toevoegen. Zo maak jij de salade helemaal naar jouw smaak. 

Dit gerecht bevat 190 gram groenten en 45 gram fruit per persoon.

Bekijk recept

Stamppot met knolselderij en wortel

Voor 2 personen

Omdat knolslederij echt een winterse groente is, kan je de knol ook verwerken in een heerlijke stamppot. De stamppot bestaat uit knolselderij, wortelen, eieren, kruimige aardappelen en ui. Het gerecht wordt op smaak gebracht met bieslook en peterselie. Voor het serveren is het lekker om de stamppot te garneren met ei en wat kruiden.

Dit gerecht bevat 345 gram groenten per dag.

Bekijk recept

Gegratineerde selderij

Voor 2 personen

Knolselderij kan je ook gratineren om van te genieten tijdens een avondmaal. Gegratineerde selderij maak je met knolselderij, halfvolle melk, ei, nootmuskaat en geraspte belegen 30+ kaas. Dit gerecht is ook aan te vullen met varkensfilet en aardappelen, maar ook lekker om zo van te genieten.

Dit gerecht bevat 250 gram groenten per persoon.

Bekijk recept