De vergeten groente meiraap

De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten. In deze blog vertellen wij je alles over de meiraap.

In Nederland vind je meiraap met name uit de biologische landbouw, maar in België en Frankrijk worden ze ook volop regulier geteeld. De plant wordt alleen in het voorjaar geteeld, omdat hij niet winterhard is. Daardoor kan je de groente alleen in het voorjaar en de lente kopen. Verse meiraap voelt stevig aan en heeft sappig groen loof. Laat meirapen met vlekken of bruin loof liggen, die zijn oud en niet vers. Dan zijn ze niet meer lekker en worden ze bitter van smaak.

Bereiden

Meirapen kun je het beste even schillen en in plakjes of blokjes snijden voor je het verder gaat verwerken in een gerecht. Meirapen zijn ideaal in een (gebonden) soep met wat geraspte kaas en courgette erover of als toevoeging aan een stevige groentesoep.

Er zijn ook vele andere recepten met meiraap te verzinnen. Deze knol is ook heerlijk om in een voorjaarstamppotje te verwerken met wat aardappels en raapstelen. Of in een stoofschotel met prei, rozemarijn en 30+ kaas.

Je kunt ze ook roerbakken met paprika, courgette en ui of smoren in olie en bieslook met aardappels en vlees. Hieronder geven we wat voorbeelden van recepten waar meiraap in zit of waar je meiraap aan kan toevoegen.

Meiraapsalade

Lunch

0 - 10 minuten

Met dit recept leer je hoe je een eenvoudige, maar smaakvolle salade maakt met meiraap als hoofdingrediënt. Dat doe je door meiraap te combineren met appel, bosui en ongezouten gemengde noten. De salade wordt op smaak gebracht met een dressing van yoghurt, mayonaise en bieslook. Dus pak je snijplank en mes erbij en laten we beginnen!

Dit gerecht bevat 220 gram groenten en 150 gram fruit per persoon.

Bekijk recept

Knapperige raapsteeltjessalade met radijs

Hoofdgerecht

20 - 30 minuten

Ben je op zoek naar een verrassende salade die lekker knapperig is en vol zit met gezonde ingrediënten? Dan is deze knapperige raapsteeltjessalade met radijs misschien wel iets voor jou! Raapstelen zijn een veelzijdige groente die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. In combinatie met de pittige smaak van radijs en de frisse dressing van citroensap en olijfolie maak je een heerlijke en gezonde salade. Bovendien kun je deze knapperige raapsteeltjessalade nog gezonder maken door deze aan te vullen met andere seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld meiraap.

Dit gerecht bevat 250 gram groenten per persoon.

Bekijk recept

Raapsteeltjessalade

Hoofdgerecht

10 - 20 minuten

Ben je op zoek naar een gezonde en smaakvolle salade voor het avondeten? Dan is deze raapsteeltjessalade misschien wel iets voor jou! Raapstelen zijn een knapperige en frisse groente die rijk zijn aan vitamine C, ijzer en calcium. In combinatie met de zachte smaak van de geitenkaas en de zoete smaak van de appel maak je een heerlijke salade die perfect past bij de lente- en zomermaanden. Om deze salade nog gezonder en gevarieerder te maken, kun je deze aanvullen met meiraap.

Dit gerecht bevat 180 gram groenten per persoon.

Bekijk recept