Is tomaat fruit?

We krijgen regelmatig de vraag gesteld: 'is tomaat fruit?' En dat is helemaal geen gekke vraag. Op sommige websites lezen we dat tomaat een fruitsoort is, op andere website staat dat tomaat onder de groenten valt. Hoe zit het nu precies?

Plantkunde: tomaat is fruit

Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.

Tuinbouwkunde: tomaat is groente

Tuinbouwkundig gezien is tomaat echter een groente. Binnen de tuinbouwkunde beschouwen we namelijk alles wat aan een kruidachtige plant groeit als groente. Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.

Is tomaat fruit?

Het antwoord op de vraag 'is tomaat fruit?' hangt dus af van welke definitie je voor groenten en fruit gebruikt. Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente. In Veggipedia kun je tomaat dan ook terugvinden bij de groenten. Wist je trouwens dat tomaat niet de enige vrucht is die we toch tot de groenten rekenen? Zo vallen de vruchten komkommer, avocado en paprika bijvoorbeeld ook onder de groenten.