Koken met restjes, hoe doe je dat?

Je hebt nog wat groenten en fruit over. Wat kan je daarvan maken? Wij geven je vier tips om heerlijke gerechten op tafel te zetten met restjes groenten en fruit.

1. Experimenteer!

Het recept als heilige graal? Nee hoor! Wees eens eigenwijs en geef je eigen draai aan een recept. Wissel die courgette om met bijvoorbeeld aubergine of bloemkool (want ja, dat heb je nog in huis liggen). Zonde om nieuwe groenten en fruit te kopen terwijl je nog hebt liggen. Én dat scheelt weer geld. Experimenteer er kleurrijk op los en ontdek heerlijke nieuwe smaakcombinaties.  

2. Gebruik de Koken met Restjes tool op Veggipedia.

Deze tool helpt je om kleurrijke recepten te vinden bij jouw restjes die je nog in huis hebt. Ga naar www.kokenmetrestjes.nl, vul jouw groenten- en fruitrestjes in en GO! Bij het invullen van bijvoorbeeld courgette, paprika en champignons krijg je het recept voor Kruidige fajitas met kip en paprika van Brenda Kookt en een recept voor Gegrilde groenten met champignons. You're welcome ;)

3. Bewaar je groente- en fruitrestjes op de juiste manier.

Lekkere gerechten maken van restjes kan natuurlijk alleen maar als die restjes nog goed zijn. Hier kun je voor zorgen door je restjes groenten en fruit op de juiste manier te bewaren. Hoe dit moet, verschilt per soort.

Wij snappen heel goed dat je dit niet allemaal kunt onthouden. Daarom hebben deze informatie voor alle groenten en fruit op Veggipedia gezet. Neem bijvoorbeeld een courgette. Een hele courgette kun je het beste op een koele plaats buiten de koelkast bewaren, zodat deze nog wat narijpt en daardoor nog meer smaak krijgt. Maar een restje courgette kun je het beste wél in de koelkast bewaren.  

4. Doe deze week mee met de Koken met restjes challenge.

Oefening baart kunst! Doe vanaf morgen tijdens de Verspillingsvrije Week (1 t/m 7 september) mee aan de challenge Koken met Restjes. Hiervoor dagen wij je uit om een zo lekker mogelijk gerecht te maken met groenten- en fruitrestjes en deze op je eigen social kanalen te delen met @gavoorkleur én #verspillingsvrij. De vijf leukste en lekkerste recepten worden beloond met een Verspillingsvrij pakket. Het állerleukste recept zal worden opgenomen op de receptenpagina van Veggipedia. Hoe creatief ben jij?