Niet alleen als snack maar ook in je maaltijd: de sinaasappel

De bekendste citrusvrucht is de sinaasappel. Er zijn verschillende soorten sinaasappels, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Elke versie heeft zijn eigen smaak. Zo zijn er zoete sinaasappels, maar ook zoetzure versies. Handsinaasappelen kan je na het pellen zo opeten. Terwijl een perssinaasappel een meer vezelig vruchtvlees heeft, waardoor de vrucht beter is om uit te persen.

Sinaasappel staat op plek vijf in de top tien van de meest gegeten soorten fruit. En dat is niet gek, doordat de smaak van sinaasappels varieert kun je de vrucht goed combineren met andere groenten en fruit. In deze blog laten we zien dat de sinaasappel niet alleen een tussendoortje hoeft te zijn, maar ook verwerkt kan worden in verschillende gerechten.

Winterposteleinsalade

Hoofdgerecht

10 - 20 minuten

In dit gerecht zorgt de sinaasappel voor de verfrissende smaak. In de salade wordt sinaasappel gecombineerd met kappertjes, doperwtjes en winterpostelein. Zo creëer je een frisse salade die 200 gram groenten en 100 gram fruit per persoon bevat. De salade kan aangevuld worden met geroosterde kikkererwten en aardappelen.

Bekijk het recept

Broccoli met pittige sinaasappelsaus

Hoofdgerecht

10 - 20 minuten

In dit recept wordt de sinaasappel ingezet als saus. Om de saus te maken gebruik je de schil en het sap. De broccoli wordt op smaak gebracht door de saus toe te voegen voor het serveren van het gerecht. Het gerecht kan aangevuld worden met een omelet en aardappelen. Dit recept bevat 250 gram groenten per persoon.

Bekijk het recept

Soep van geroosterde tomaten en venkel

Soep

30 - 60 minuten

Sinaasappel kan zelfs verwerkt worden in soep. In dit recept wordt de sinaasappel samen met venkel, tomaten, rozemarijn en knoflook verwarmd in de oven. Daarna worden de ingrediënten en het bijkomende vocht gepureerd in een pan. De soep maak je af met wat versgemalen peper en serveer je met een volkoren brood. In dit recept zit 430 gram groenten en 33 gram fruit per persoon.

Bekijk het recept

Toetje met abrikoos, banaan en hazalnoten

Nagerecht

10 - 20 minuten

Sinaasappel is ook lekker om te verwerken in een nagerecht. In dit toetje wordt sinaasappel gecombineerd mat abrikozen, banaan, hazelnoten, magere kwark en magere yoghurt. De sinaasappel wordt ingezet als een dressing om smaak te geven aan het gerecht. Dit toetje bevat 125 gram fruit per persoon en is een goede afsluiter van de dag.

Bekijk het recept