Tijd om vergeten groenten te herontdekken

Vergeten groenten maken langzaam maar zeker hun comeback in de Nederlandse keuken. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid, geven gerechten een verrassende twist en zijn bovendien ook nog eens heel gezond. Maar wat zijn vergeten groenten nu eigenlijk?

Vergeten groenten zijn groenten die vandaag de dag niet meer zo vaak worden gekocht en gegeten als in het verleden. Deze groenten werden ooit veelvuldig gebruikt in traditionele keukens, maar zijn geleidelijk aan in de vergetelheid geraakt.

Enkele voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, meiraap (knolraap), rammenas, postelein, aardpeer (topinamboer), koolraap, snijbiet en mierikswortel. Deze groenten verdwenen over het algemeen uit beeld door veranderende smaakvoorkeuren, de opkomst van makkelijk te bewaren groenten, en het beperkte aanbod in supermarkten. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen deze 'oude bekenden' opnieuw.

Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes

Hoofdgerecht

10 - 20 minuten

Bekijk recept

Waarom zou je vergeten groenten eten?

Vergeten groenten brengen niet alleen nostalgie op je bord, maar ook nieuwe smaken. Ze hebben vaak een unieke smaak, denk bijvoorbeeld aan de zoete, anijsachtige toon van pastinaak of de nootachtige aardpeer. Bovendien geven ze kleur aan je gerechten en bieden ze volop variatie naast de standaard groenteopties.

Gekaramelliseerde koolraap

Hoofdgerecht

20 - 30 minuten

Bekijk recept

Waar koop je vergeten groenten?

Vergeten groenten vind je steeds meer op boerenmarkten, bij biologische winkels, groentespeciaalzaken of via lokale groentepakketten. Ook in sommige supermarkten duiken ze langzaam weer op, zeker in het najaar. Zie je er één liggen? Probeer dan eens een vergeten groente uit. Je ontdekt misschien wel een nieuwe favoriet.

Schorsenerensalade met citroendressing

Bijgerecht

20 - 30 minuten

Bekijk recept