Van kas tot keuken: verrassende feiten over de Nederlandse tuinbouw
Wist je dat veel van je favoriete groenten – zoals paprika, tomaat en komkommer – met zorg én innovatie in Nederlandse kassen worden geteeld? Achter die glanzende rode tomaat of knapperige paprika schuilt een wereld van technologie, duurzaamheid en vakmanschap. En natuurlijk: heerlijke inspiratie voor in de keuken!

Nederland is wereldleider in de glastuinbouw. Jaarlijks produceren we voor zo’n 10,5 miljard euro aan kasgroenten, op een oppervlak van 9.000 hectare kassen – dat zijn meer dan 12.000 voetbalvelden vol groente! Ruim 85.000 mensen werken dagelijks aan dit groene succes.
Oogsten gebeurt nauwkeurig: tomaten en paprika’s worden stuk voor stuk geplukt met een mesje of schaar. Alleen de rijpe exemplaren worden geoogst. Telers gebruiken elektrische oogstkarren die tussen de rijen rijden en omhoog kunnen als een lift. Zo combineren ze handwerk met slimme technologie.
Supervers op je bord
Groenten uit de kas zijn razendsnel in de winkel. Elke dag worden ze vers geoogst, opgehaald door vrachtwagens en verpakt. Vaak liggen ze binnen 24 uur in het schap van jouw supermarkt. Verser wordt het bijna niet!
Auberginecurry met tomaat en kikkererwten
Hoofdgerecht
30 - 60 minuten

Biologische bestrijders aan het werk
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn op hun retour. In maar liefst 95% van de kassen worden natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en roofmijten ingezet om plagen te bestrijden. Jaarlijks gaat het om meer dan 100 miljard nuttige insecten. Ze zorgen voor gezonde, schone gewassen – en dus voor een gezond bord bij jou thuis.
Kwaliteit boven alles
Waarom zie je weinig kromme komkommers of tweebenige paprika’s? Producten moeten voldoen aan kwaliteitseisen. Maar niets wordt verspild: wat niet in de winkel belandt, wordt gebruikt in bijvoorbeeld sauzen of soepen.
Komkommer in het groen met tartaar
Hoofdgerecht
10 - 20 minuten

Waarom paars licht in de kas?
Dat paarse licht komt van ledlampen die rood en blauw licht combineren – precies wat planten nodig hebben voor de fotosynthese. Zelfs overdag helpt dit licht om optimaal te groeien. Slimme verlichting zorgt voor slimme groenten.
Op het gebied van duurzaamheid hebben we ook Vertical Farming in de kassen. Met Vertical Farming groeien groenten in lagen boven elkaar, vaak zonder grond. In oude magazijnen, containers of zelfs wolkenkrabbers! Deze methode gebruikt weinig water, geen pesticiden en levert jaarrond verse producten op – vlak bij de stad.
Caponata met aubergine, paprika en kappertjes
Hoofdgerecht
20 - 30 minuten
