Wat is het verschil tussen paddenstoelen, champignons en kastanjechampignons?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een paddenstoel en een champignon? En wat is dan weer een kastanjechampignon? We zetten het voor je op een rijtje.

Paddenstoel

Hoewel we paddenstoelen eten als groente, zijn het eigenlijk vruchten van een schimmel. Toegegeven, dat klinkt niet heel appetijtelijk. Maar dat zijn ze zeker wel.

Eetbare paddenstoelen zijn heerlijk, maar sommige soorten kun je absoluut niet eten. Je kunt in Nederland paddenstoelen gewoon in het wild vinden, maar kijk uit: sommige giftige soorten zijn soms nauwelijks te onderscheiden van niet-giftige. Gelukkig zijn paddenstoelen meestal het hele jaar door verkrijgbaar, dan weet je zeker dat je goed zit.

Champignon

De meest bekende eetbare paddenstoel is …de witte champignon. De champignon is dus een soort paddenstoel. De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld. Dat gebeurt in speciale ruimten waar met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd.

Winston Post laat in dit filmpje zien hoe dat in z'n werk gaat.

Kastanjechampignon

De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.

Wist je dat..

.. er nog veel meer soorten paddenstoelen bestaan? Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Cantharel of de Beukenzwam? Of wat dacht je van het lieflijke Fluweelpootje of de bijzondere Judasoor? Deze kun je allemaal vinden op Veggipedia.