Champignons

Champignons zijn paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. De meest bekende eetbare paddenstoel is de witte champignon. De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld. Dat gebeurt in speciale ruimten waar met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd.

OOK WEL GENOEMD:

Paddenstoelen
Champignon
Champignons
Ga naar:

Informatie

Champignons kopen

Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Koop witte, droge champignons, zonder bruine plekjes. Gebruik champignons na aankoop zo snel mogelijk.

Portiegrootte

Champignons blik/glas, gekookt of gebakken
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Per stuk: 25 gram

Champignons rauw
Per stuk m/l: 12/24 gram
Handje: 30 gram
Bakje: 250 gram


Teelt

Paddenstoelen om op te eten
Champignons zijn eetbare paddenstoelen. Ze zijn de vrucht van een schimmel. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon groeit in het donker, hierdoor behoudt hij zijn witte kleur.

Nederland als champignonproducent
Nederland telt zo'n 140 champignontelers en is daarmee de grootste champignonproducent van Europa. De productie in ons land is momenteel goed voor 300 miljoen kilo champignons per jaar. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.

Champignons groeien op compost
De voedingsbodem voor champignons is compost. In de compost wordt de champignonschimmel geënt. Hier bovenop komt een laag van circa 5 centimeter dekaarde. Zo groeit een champignon iedere dag zijn eigen grootte!

Oogsten van champignons
Als champignons voor de vershandel bestemd zijn worden zij met de hand geoogst. Het plukken gebeurt voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Als de champignons worden verwerkt in producten, dan worden ze machinaal geoogst. Volledig machinaal plukken kan wel 6.000 kilo per uur opleveren.

Het hele jaar door verkrijgbaar
De champignon heeft voor de groei geen daglicht nodig. En de Nederlandse paddenstoelkweker schept de ideale groeiomstandigheden. Hierdoor is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik. 

Filmpje: Hoe worden paddenstoelen geteeld en hoe kun je zelf champignons kweken.

Tip

Wat je ook bakt, je bakt er meer van met champignons! Boordevol mineralen bouw je zo stevig aan je dagelijkse portie groenten! Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 100 gram groenten.

Champignons smaak 

Champignons hebben een fijne, vrij neutrale smaak.

Champignons kun je zo gebruiken:

  • Roerbakken met knoflook en peterselie als een snel voorgerecht.
  • Verwerken in volkorenlasagne of een gerecht met volkorenpasta.
  • Geblancheerd verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat.
  • Toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep.
  • Serveren met gesmolten oude 30+ kaas of verse geitenkaas.
  • Verwerken in een omelet.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Champignon rauw
Champignon gekookt
Champignon blik/glas
Champignon Na- blik/glas
Champignon gebakken met zout
Groente roerbak- champignon gekookt
Algemeen
Energie
kj
75
Energie
kcal
18
Eiwit
gr
2.3
Eiwit plantaardig
gr
2.3
Koolhydraten
gr
0.4
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
0
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.07
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
6
Fosfor
mg
80
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec