Wist jij dit al over de watermeloen?

Zaterdag 3 augustus is het weer de Dag van de Watermeloen. Deze lekkere fruitsoort doet zijn naam eer aan want de vrucht bestaat voor maar liefst 94% uit water! Toch zit het vruchtvlees boordevol ijzer en vitamine C. Het is een heerlijke zoete vrucht, dus wat ons betreft mag het elke dag de 'Dag van de Watermeloen' zijn!

Geen fruit, maar groente?

Wist je dat meloen eigenlijk een groente is en geen fruit? De meloen is namelijk familie van de komkommer. Het is dus eigenlijk een (vrucht)groente. En wel een hele grote: watermeloen kan maar liefst 2,5 kilo wegen! In Nederland staat deze zware fruitsoort op plek 10 in de top 10 meest gegeten fruitsoorten.

Knock, knock

Hoe weet je of een watermeloen rijp is? Tip: klop een paar keer op de watermeloen. Hoor je een hol geluid? Dan is de watermeloen rijp. In tegenstelling tot andere meloenen bewaar je watermeloen in de koelkast. Je kunt watermeloen eventueel ook in de diepvries bewaren. Tip: houd er rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten kunnen dit makkelijk opnemen.

Lekker toepasbaar

Watermeloen is een lekkere dorstlesser die je puur kunt eten. Maar deze vrucht smaakt ook heerlijk in een fruitsalade of bowl. Zo kun je watermeloen goed combineren met verse geitenkaas en munt. Of gebruik watermeloen voor in een smoothie, als bodem voor een fruitpizza, voor zelfgemaakt sorbetijs of voor in granita (halfbevroren zoete drank). En wat dacht je van watermeloen op de BBQ? De vrucht krijgt dan een extra zoete smaak.

In alle soorten en maten

Wist je dat er nog tientallen andere soorten meloenen zijn? Je hebt ze in alle soorten en maten: van rond tot ovaal en van groen tot geel. Meloenen laten zich namelijk goed kruisen tot andere soorten. Hierdoor is er een enorme variatie aan meloenen te koop zoals de cantaloupe en de galiameloen. Alle meloenen smaken zoet, maar ze hebben allemaal wel net een iets andere smaak!