Meloen

De meloen is familie van de komkommer en is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten, waardoor er een enorme variatie te koop is zoals de watermeloen, cantaloupe en galia meloen. Alle meloenen smaken zoet, maar ze hebben allemaal wel net een iets andere smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Meloen
Ga naar:

Informatie

Meloen kopen

Meloenen zijn rijp als ze zoet ruiken en als de onderkant meegeeft bij indrukken. Watermeloenen die rijp zijn, klinken hol als je erop klopt.  

Zelf meloen kweken

Meloenen kun je goed zelf kweken, vooral wanneer we een lange zonnige zomer hebben. Meloenen houden namelijk van warmte en veel zonlicht. Wil je meer weten over hoe je je eigen meloen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een meloen?

Zonder schil en pitten
Schijf: 120 gram
Per stuk s/m/l: 300/450/600 gram 

Met schil en pitten 
Schijf: 200 gram
Per stuk s/m/l: 500/750/1000 gram 

Teelt 

Meloenen worden in veel tropische en subtropische streken verbouwd. Daarnaast groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden in Nederlandse kassen.


Tip

1 schijf meloen weegt 120 gram. Eet er twee en je bent al klaar met je dagelijkse 2 keer fruit!

Meloen smaak

Alle meloenen smaken zoet, maar ze hebben allemaal wel net een iets andere smaak. Een aantal zetten we voor je op een rij:

Watermeloen
Deze donkergroene vrucht doet zijn naam eer aan want hij bestaat voor ca. 95% uit water! Toch zit er in het roze tot dieprode vruchtvlees veel ijzer en vitamine C. Anders dan bij andere meloenen bevinden de pitten zich niet bij elkaar in de holte in het midden, maar verspreid ingebed in het vruchtvlees. Gekoeld is deze meloen een heerlijke dorstlesser die je puur eet. Een hele grote watermeloen kan wel 7 kg wegen!

Cantaloupe meloen
De naam van deze meloen is afgeleid van Cantaloupe, een klein plaatsje in de buurt van Rome. De meloen werd geteeld in de tuinen van de Paus. Deze meloenen zijn rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buitenkant verdeeld in segmenten of bedekt met wratachtige knobbels. De meloenen zijn grijsgroen van kleur, het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur. De cantaloupe is zoet en sappig van smaak.

Galiameloen
De Galia meloen is een ronde, licht geribde meloen met een groene tot gele schil. De schil is bedekt met bleke ‘lijnen’. Het vruchtvlees is lichtgroen.

Suikermeloen of gladde meloen
Deze meloen staat ook bekend als honingmeloen en behoort tot de wintermeloenen. Zij rijpen laat en daarom zijn ze er vooral in de winter. De schil is geel tot lichtgeel en het vruchtvlees heel lichtgroen.

Netmeloen
Deze meloen heeft een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil. De schil zelf is glad of gesegmenteerd. De Galia meloen hoort ook in deze categorie thuis en is van oorsprong een Israëlische variëteit. Het vruchtvlees is groen.

Recepten met meloen

Meer recepten

Voedingswaarden meloen

Meloen net-
Meloen water-
Meloen suiker-
Meloen op siroop blik/glas
Meloen
Meloen cantaloupe
Algemeen
Energie
kj
114
Energie
kcal
27
Eiwit
gr
0.5
Eiwit plantaardig
gr
0.5
Koolhydraten
gr
6
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
4
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
15
Zout
mg
0.04
Calcium
mg
15
Fosfor
mg
10
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid meloen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec