Zo blijf je gezond en op gewicht op vakantie

Het is weer vakantietijd! Corona gooit misschien roet in het eten, maar het is wel mogelijk om de auto te pakken en bijvoorbeeld naar Frankrijk of Italië te vertrekken. Op naar de zon, mooie natuur en lekker eten. Al dat lekkere eten, daar zit ook gevaar in. Want voordat je het weet zitten er een paar extra kilo's aan als je terugkomt. Zonde! Dit hóeft echter niet. In deze blog geven wij tips en tricks om die vakantiekilo's te voorkomen.

In de auto

Je hebt je auto volgeladen en gaat op weg. Na een paar uur heb je trek. Wat kun je dan makkelijk meenemen in de auto wat ook nog eens gezond is? Op deze pagina vind je lekkere recepten voor onderweg met groente en fruit. De truc zit hem vaak in de voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo kun je dit lekkere bananenbrood al een paar dagen van tevoren maken. Snijd het na het bakken en afkoelen in plakken en vries het in tot gebruik. Dan kun je het de ochtend van vertrek uit de vriezer halen en in de lunch- of snackpakketjes stoppen. Soms moet je een beetje slim zijn hé ;) Hetzelfde geldt voor deze smeuïge carrot cake balletjes. Jammie!

Andere dingen kun je heel goed de avond van tevoren maken (of twee avonden van tevoren), zoals deze groentespread, couscoussalade, sandwich en groenteknabbels. Nóg makkelijker: maak extra porties van je groenterijke avondeten en verdeel dat in bakjes voor de lunch voor de volgende dag. Zonder extra werk kun je de dag daarna dan genieten van een overheerlijke gezonde lunch!

Borrel

Eindelijk! Na al die uren rijden kom je aan op de camping of bij je vakantiehuisje. Na het inchecken en opzetten van je tent of je spullen droppen in je vakantiehuis, heb je misschien eerst wel zin in een lekkere borrel. In plaats van (of als aanvulling op) chips, fuetjes en toastjes, kun je kiezen voor deze heerlijke en makkelijk te maken borrelhapjes met groenten en fruit. Natuurlijk is het lekker om die chips  en plakjes fuet te eten, maar door groenten en fruit toe te voegen aan je borrelplank krijg je daar in ieder geval meer van binnen. Ook is het zo dat je minder van de ongezondere hapjes eet als je groente en fruit toevoegt. Dat scheelt weer! Wat je ook kunt doen is de wat ongezondere borrel afwisselen met een gezondere borrel. Dan kies je voor de gulden middenweg J. Die gulden middenweg is vaak het makkelijkste vol te houden. 

Barbecue

Als je aan vakantie denkt, dan denk je aan barbecueën. Toch?! Het is niet zo dat vlees het enige is dat je kan grillen op dat hete rooster. Groenten en fruit lenen zich daar ook uitstekend voor. Deze pagina staat vol met kleurrijke recepten voor op de barbecue; van gegrilde groenten en fruit tot verkoelende drankjes en zomerse salades. Die laatste twee zijn een heerlijke aanvulling op het gegrilde eten: zo heb je ook nog eens meer variatie op je bord! Dat is niet alleen gezond, maar ook heel lekker. Wist je dat eten over het algemeen lekkerder gevonden wordt als er meer verschillende texturen van op je bord liggen? Meer over texturen op je bord kun je lezen in dit leuke artikel uit het Financieel Dagblad.   

Tips

Van vakantie moet je natuurlijk genieten en daar hoort lekker (en soms ongezond) eten bij. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Wel kun je een aantal dingen doen om niet te ver de ongezonde kant op te schieten. Hier geven we een aantal tips.

  • Kies een of twee eetmoment(en) per dag waarop je gezond eet. Voor Veggieblogger Robin  is dat het ontbijt. Zij geniet namelijk enorm van haar standaard ontbijt (yoghurt met muesli en fruit of havermout met fruit). Daarom vind ze het niet nodig om dan ongezonde dingen te eten, omdat ze er op dat moment minder van geniet (met een uitzondering daar gelaten, want niet te steng zijn he;)). Je kunt er ook voor kiezen om af en toe een 'balans dag' te doen. Dan geniet je die dag erna weer éxtra van het andere eten.
  • Deze tip vult de vorige tip aan: denk niet zwart-wit. In plaats van te denken "het is vakantie, dus ik ga alleen maar ongezonde dingen eten", kun je ook denken: "het is vakantie, dus ik ga waarschijnlijk wat ongezonder eten dan normaal maar ik probeer ook af en toe gezond te eten". Alle beetjes helpen, dus het is al grote winst als je een keer per dag een gezonde maaltijd eet in plaats van dat je alle maaltijden ongezond eet.
  • Eet ook groente op andere momenten van de dag dan alleen tijdens het avondeten. Op deze pagina staan veel tips en inspiratie hoe je groenten en fruit kunt toevoegen aan je ontbijt, lunch en snacks. Ook al eet je ongezonder, wat extra groente en fruit tussendoor is weer een win!
  • Het Voedingscentrum heeft ook nog een aantal tips hoe je die vakantiekilo's kunt voorkomen.

Samenvattend: geniet vooral van je vakantie, van de rust, het (hopelijk) lekkere weer en van het heerlijke eten. Maar kies ook af en toe voor gezond met groenten en fruit. Voorbereiding is hierbij cruciaal en ook helpt minder zwart-wit denken. Het gaat om de balans. Lees af en toe eens deze blog terug voor tips hoe je die balans kunt vinden. Blijf gezond en zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Hele fijne vakantie!