Zomerfavoriet met een twist ontdek de kracht van komkommer
De komkommer is een van de meest gegeten groenten in Nederland. Perfect voor op brood, in een salade of als gezonde snack met een frisse en knapperige smaak. Maar weet jij eigenlijk hoe deze groente groeit? Of dat een komkommer ook tot de categorie vruchten behoort? In deze blog nemen we je mee in de wereld van de komkommer, van kas tot keuken.
De komkommerplant voelt zich helemaal thuis in een kas, waar het warm en licht is. Telers starten met een klein plantje dat ze langs een touw omhoog laten groeien tot aan een horizontale draad. Wat je misschien niet zou verwachten: de plant groeit wel een halve meter per week! Om dat bij te benen, laten telers de plant regelmatig zakken en schuiven ze hem aan de onderkant op. Zo blijft de plant groeien en worden de komkommers gemakkelijk geoogst. De meeste telers zetten niet één, maar drie teelten per jaar in voor een constante aanvoer.
Gevulde komkommerhapjes
Bijgerecht
0 - 10 minuten
Slimme kassen met energiebesparing
De moderne komkommerkas is meer dan een glazen huis. Ze zijn vaak uitgerust met energieschermen die doen denken aan rolgordijnen. Deze schermen houden 's nachts de warmte binnen vast, waardoor telers tot wel 50% energie besparen. In de zomer beschermen ze de planten juist tegen te veel zonnestraling. Zo zorgen telers voor een optimaal klimaat voor de komkommers.
Kleurrijke familie
De komkommer maakt deel uit van de Cucurbitaceae-familie. Bekende familieleden zijn de augurk en courgette, maar ook pompoenen, watermeloenen en de Surinaamse sopropo behoren tot deze groep. In de natuur bestaan er nog veel meer soorten komkommers, zoals varianten met schubben of ribben. Een verrassend veelzijdige familie dus!
Komkommer in het groen met tartaar
Hoofdgerecht
10 - 20 minuten
Lichtgewicht en voedzaam
Als je op je voeding let, is de komkommer je vriend. Een hele komkommer van 400 gram bevat slechts ongeveer 50 kilocalorieën. Daarnaast is hij rijk aan vezels en een goede bron van vitamine K. Een komkommer bestaat voor meer dan 95% uit water. Dat maakt hem ideaal als dorstlesser op warme dagen. Een gezonde keuze dus, voor jong en oud.
Groente of fruit?
Is de komkommer nu een groente of een vrucht? Botanisch gezien is het een vrucht, omdat hij zaden bevat die ontstaan uit de bloem van de plant. Maar in de keuken rekenen we hem meestal tot de groenten, net als tomaten en paprika’s. Hij past perfect in hartige gerechten of in frisse salades.
Wraps met gegrilde komkommerlinten
Lunch
10 - 20 minuten